Paella mixta z krewetkami

Dziś przepis na Paella. U mnie w wersji Mixta, z odrobiną owoców morza. To wbrew pozorom niezbyt skomplikowany obiad, za którym przyznam, że szaleje. Jest to potrawa hiszpańska. Można dodać do niej te warzywa, które ma się akurat pod ręką. Hiszpańska Paella charakteryzuje się dodatkiem szafranu i papryki wędzonej słodkiej. Oba te składniki są dostępne w Polsce.

Składniki :

  • pół piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 300 gram cukinni
  • 2 małe papryki najlepiej żółta I czerwona
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 / 4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • szczypta szafranu
  • 8-10 krewetek tygrysich
  • 200 gram ryżu arborio
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/4 szklanki wina białego lub cydru jabłkowego
  • natka pietruszki
  • cytryna

Sposób przyrządzenia :

Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na głębokiej patelni 5 minut na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa, solimy,  pieprzymy,  dodajemy łyżkę oliwy oraz wędzoną paprykę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy 6 minut co chwilę mieszając. Bulion gotujemy by był gorący i dodajemy do niego szafranu. Po 6 minutach dodajemy pokrojone pomidory, wino i redukujemy. Po redukcji wsypujemy na patelnię ryż i smażymy przez minutę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 8 minut nie mieszając. Po tym czasie na wierzch kładziemy krewetki, przykrywamy patelnię szczelnie folią aluminiową i dusimy przez 6 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i odczekujemy 3 minuty.  Podajemy z natką pietruszki, cząstkami cytryny.

1420815421004

1420815310610

1420815454235

1420815492865