Piernikowa choinka z gwiazdek

Czas Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko przygotowanie potraw. Są jeszcze ważne ozdoby, które tworzą niepowtarzalny klimat tego grudniowego wydarzenia.  Dlatego dziś mam dla Was propozycję połączenia jednego z drugim. Jadalna dekoracja – choinka z piernika z lukrem.

Składniki :

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki sody
  • cukier puder plus 3 łyżeczki gorącej wody na lukier plus ewentualnie zielony barwnik spożywczy lub spirulina do zabarwienia

Sposób przyrządzenia:

Masło roztapiamy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.  Gdy ciasto będzie juz wyrobione dzielimy je na kilka części i wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki.  Wyjmujemy, rozwałkowywujemy delikatnie podsypujäc mąką do grubości 0,5 cm. Wykrawamy różnych rozmiarów gwiazdy.  Pieczemy 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Pierniczki z tego przepisu nie wymagają leżakowania- są od razu miękkie.

Po upieczeniu studzimy. Szklankę cukru pudru mieszamy z gorącą wodą. Intensywnie mieszamy przez 2 minuty. Jeśli lukier wg Was jest za gęsty dodajemy wody. Dodajemy barwnik.  Zdobimy lukrem gwiazdki zaczynając iod największej ( podstawa choinki) do najmniejszej ( szczyt) i układamy jedną warstwę na drugiej. Dla ozdoby choinkę możemy posypać śniegiem z cukru pudru.

aviary_1418040790410

1418040436946