Pudding z tapioki na mleku kokosowym z marakują

Wiem, że wielu z Was nie je produktów mlecznych z wyboru bądź też z powodu alergii. Specjalne dla Was mam pyszną propozycję na deser z tapioki. Tapioka, to białe kuleczki pozyskiwane z manioku. Jest to produkt nie alergizujący. Dla tych, którzy nie jedzą produktów odzwierzęcych proponuję użycie mleka kokosowego. Ci z Was, którzy piją mleko krowie mogą skorzystać właśnie z niego. I wreszcie mój skarb – marakuja, której delikatna kwaskowatość świetnie łączy się ze słodkością puddingu. Polecam Wam !

1425765092336

Składniki:

  • 1/3 szklanki kuleczek tapioki
  • 350 ml mleka kokosowego/ mleka krowiego
  • 2 łyżki cukru/ miodu
  • 2 marakuje

Sposób przyrządzenia:

Mleko gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy cukier/ miód, następnie tapiokę. Mieszamy. Teraz gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, przez taki czas, by białe kuleczki zrobiły się przeźroczyste. Uważamy, by zawartość garnka nie przywarła do jego dna, najlepiej używać do przyrządzenia tego deseru garnka z grubym dnem. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość garnka do pucharków i wierzch polewamy miąższem z marakuji. Pudding można jeść na ciepło i na zimno. Ja wolę chyba cieplejszą wersję.

1425765264501

1425765166391

1425765237086

1425765133066