Risotto serowo- szafranowe z bobem i groszkiem cukrowym

Mało kiedy mówię głośno, że jestem okropnie zadowolona z efektu moich wariacji kulianrnych! Przy tym daniu jestem! Smakuje obłędnie. Można je jeść i jeść! Polecam Wam serdecznie! Pamiętajcie, że gotowy ryż w risotto nie może być rozgotowany. Na zewnątrz powinien być miękki a wewnątrz al dente. Koniecznie wypróbujcie  przepis na Risotto serowo- szafranowe ,  ja z pewnością będę do niego wracała.

DSC_0410

Składniki (2 osoby):

  • 100 g ryżu arborio
  • 1 ser typu camembert
  • szczypta szafranu
  • garstka bobu
  • garstka groszku
  • szklanka cydru
  • 2 – 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól,pieprz
  • cebulka dymka
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę kroimy na drobną kosteczkę. Dusimy na patelni, na maśle. Dodajemy surowego ryżu. Chwilę mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu, dodajemy sól, pieprz, szafran. Cały czas mieszamy, aż bulion prawie cały nam odparuje. Dolewamy szklankę cydru, odparowujemy. Następnie dolewamy po pół szklanki bulionu i cały czas mieszamy. Bulionu dolewamy po pół szklanki, aż do momentu rozmięknięcia ryżu na tyle, że z zewnątrz będzie miękki, leciutko klejący a w środku al dente. Wtedy zaprzestajemy dodawać bulionu. Ser pleśniowy typu camembert obieramy ze skórki, dodajemy do risotto, rozpuszczamy. Na samym końcu dodajemy wcześniej podgotowany bób i groszek cukrowy. Całość mieszamy. Niebo w gębie! U mnie podane z kwiatami rucoli! Risotto serowo- szafranowe gotowe!

DSC_0407

DSC_0416