Risotto z grzybami

Lubicie risotto? Cała tajemnica risotto tkwi w dobrym ryżu. Ja zawsze do tego typu dań używam odmiany arborio. Risotto robi się dość szybko. Dziś podaję Wam wersję z grzybami, które zawsze mrozimy (w miarę możliwości naszego zamrażalnika) . Polecam Wam tą szybką i naprawdę pyszną potrawę.

 

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g grzybów mrożonych (u mnie podgrzybki)
  • litr rosołu lub wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, na maśle do zeszklenia. Solimy, pieprzymy. Dodajemy dość sporą gałązkę rozmarynu. Dodajmy grzyby. Podsmażamy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy na patelnię ryżu, mieszamy, delikatnie podsmażamy przez minutę i zalewamy bulionem. Gotujemy risotto bez przykrycia na patelni przez około 15 minut. Nie mieszamy, by nie uszkodzić ziaren. Gdy w patelni jest juz bardzo mało wody, przykręcamy gaz i próbujemy ryż. Powinien być miękki na zewnątrz a w środku al dente. Przed podaniem można dodać jeszcze łyżkę masła i wymieszać całość. Smacznego!