Świąteczne warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w akcji zorganizowanej przez Electrolux i Villa Intrata –  Świąteczne warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Warsztaty były o tyle niesamowite, że odbywały się na terenie Pałacu w Wilanowie, w Villi Intrata. Miejsce cudowne, magiczne. Polecam Wam, jeśli tylko będziecie mieli cień sposobności by się właśnie tam znaleźć nie wahajcie się. Miejsce potrafi wpędzić w świąteczny nastrój mimo, że za oknem brak śniegu. Natomiast po wejściu do oranżerii, gdzie kwitły owoce cytrusowe możecie się poczuć jakby już było lato.

Ale to nie koniec atrakcji, szef kuchni Maciej Nowicki miał przenieść nas do XVII wieku, gdzie Stanisław Czerniecki w pierwszej polskiej książce kulinarnej opisywał w sposób zaiste dla współcześnie stąpających po tej Ziemi ludzi nie do odszyfrowania. I tym właśnie szef kuchni Villa Intrata zajmuje się. Czyta stare przepisy i zamienia je w nowoczesne arcydzieła. Miałam przyjemność uczestniczyć w takim świątecznym arcydziele, gdzie królowały ryby. Ryby… nawet mój „ukochany” karp, za którym nie przepadam i wielką miłością nie darzę. Dlatego gdy spróbowałam dania Macieja Nowickiego nie mogłam wyjść z podziwu. Najlepiej zrobiony karp jakiego w życiu jadłam. Mistrzostwo!

Inna piękna sprawa. Marka Electrolux w ramach programu „Tajemniczy składnik” w prezencie podarowała każdemu uczestnikowi „Compedium ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego. I to jest szaleństwo! Zadowolona po powrocie do domu otworzyłam zbiór przepisów i oto czytam „Barszczu wstaw, śledzia moczonego włóż, kminu. Przyważ, a daj . Możesz migdałów opatrzonych uwiercić, a zbielić, żeby był bielszy „. Uwierzcie to jeden z bardziej czytelnych „przepisów”. Z jednej strony jesteśmy przyzwyczajeni do czytelnych, bardzo dokładnych przepisów, domagamy się wręcz wszystkiego czarno na białym. Ale czy to dobrze? Gdzie szaleństwo kulinarne? Gdzie ten składnik, cząstka siebie do potrawy? Zapomnieliśmy o tym. Co prawda sama często mówię, że moje przepisy powinny być tylko inspiracją i sama staram się czytając przepisy innych tylko się nimi inspirować, ale gdyby ktoś napisał recepturę w taki sposób jak Czerniecki, pomyślałabym, że przesadził. Tak myślę teraz, że niestety niesłusznie…

Żeby oddać wyraz piękna i smaku jaki zastaliśmy na warsztatach mam dla Was kilka zdjęć. Rozkoszujcie oko!

Electrolux_Villa Intrata (1)

Electrolux_Villa Intrata (4)

Electrolux_Villa Intrata (6)

Electrolux_Villa Intrata (7)

Electrolux_Villa Intrata (16)

Electrolux_Villa Intrata (29)

Electrolux_Villa Intrata (32)

Electrolux_Villa Intrata (33)

Electrolux_Villa Intrata (35)

Electrolux_Villa Intrata (59)

Electrolux_Villa Intrata (60)

Electrolux_Villa Intrata (62)

Electrolux_Villa Intrata (64)

Electrolux_Villa Intrata (68)

Electrolux_Villa Intrata (69)

Electrolux_Villa Intrata (72)

Electrolux_Villa Intrata (79)

 

Electrolux_Villa Intrata (84)

Electrolux_Villa Intrata (89)