Syrop z marakui

To z mojej strony, tak sądzę, próba przywołania wiosny. Ba, a może i nawet lata. Obłędnie słodki, obłędnie pyszny. Do herbaty, do wody mineralnej, do drinków. Szybki i prosty w zrobieniu (wiem, że mówię tak o większości zamieszczanych tu przepisów;). Co więcej, teraz w naszych sklepach w Polsce jest sezon na marakuję. Zatem do dzieła kochani!

1425765582316

Składniki:

  • 5-6 owoców marakui
  • sok z jednej limonki (może być cytryna)
  • 1,5 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:

Marakuję przekrawamy na pół i wyciągamy łyżeczką miąższ. Do garnka wlewamy/wsypujemy wszystkie składniki i trzymamy na średnim ogniu, aż do zagotowania i rozpuszczenia cukru (całkowicie). Studzimy. Przelewamy do butelki/słoika. W lodówce sok może stać około 3- 4 tygodni.

1425765608576

1425765535393

1425765558229

1425765513650

1425765496049