Syrop z pędów sosny

Dokładnie tak. Syrop z pędów sosny . Najlepiej zbierać je właśnie w pierwszej połowie maja,  gdy nie są jeszcze tak długie. Te dłuższe nie mają już w sobie tak dużo soków,  tak potrzebnych do wytworzenia syropu.  Przy zbieraniu pamiętajmy, by przy korzystaniu z darów natury nie niszczyć jej. Pędy zrywamy z bocznych gałęzi, nie łamiąc ich. Jeśli na gałązce mamy kilka pędów, zrywamy tylko pojedyncze, co zapobiegnie zniszczeniu drzewa.  Pamiętajcie też o tym, by nie zbierać pędów w pobliżu ulic, miejsc zanieczyszczonych.

Syrop z sosny jest świetnym środkiem na przeziębienie i kaszel. Działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. No i można go wykorzystać w jeszcze jeden ciekawy sposób. Do sosnówki, czyli nalewki z pędów sosny.

1431284693443

 

Składniki :

  • 1 kg pędów sosny
  • 0,7 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przyrządzenia : 

Pędów nie myjemy. Brązowe łuski można delikatnie zeskrobać, lecz nie jest to konieczne.  Albo kroimy je na centymetrowe kawałki albo traktujemy tłuczkiem do mięsa, by soki łatwiej puszczały. Do dużego słoja wrzucamy na przemian warstwę pędów i warstwę cukru. Na koniec zalewamy przegotowaną,  zimną wodą. Słoik przykrywamy gazą, związujemy i odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co jakiś czas kontrolujemy czy pędy nie zapleśniały. Po tym czasie przecedzamy przez gazę syrop oddzielając go od pędów. Przechowywujemy szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu nawet przez 2-3 lata.

aviary_1431282632166

1431284668673

1431284636384

1431284616630

1431284596182

1431284562222

aviary_1431282599403

aviary_1431282527033