Tarta jabłkowa z dodatkiem róży

Wprost uwielbiam to ciasto. Mam na nie niezły patent. Wcześniej,  zazwyczaj w okresie letnio- jesiennym przygotowywuję musy jabłkowe, dzięki czemu zrobienie ciasta opiera się na wyrobienie spodu i włożeniu na niego gotowej masy. Ciasto robi się szybko, jest wyjątkowo smaczne. Uwierzcie na słowo,  polecam Wam gorąco. Idealne ciasto na Wielkanoc!

1425823049670

Składniki: (na formę o średnicy około 26 cm)

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • łyżka śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus Jabłkowy

Składniki i przepis znajdziecie tutaj

Cukier różany

Składniki i przepis znajdziecie tutaj

Sposób przyrządzenia :

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, masło kroimy w drobną kostkę i siekamy wraz z mąką, dodajemy żółtka,  śmietanę, cukier i dokładnie zagniatamy ręką.  Dzielimy na dwie części jedną większą, drugą mniejszą.  Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. W czasie gdy ciasto się chłodzi, wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia, masłem i opruszamy mąką. Większą część ciasta wałkujemy (najlepiej przez papier do pieczenia, żeby nam ciasto nie przylgło do wałka i rozkładamy na blaszce. Masę musu jabłkowego przekładamy na ciasto. Następnie posypujemy jabłka cukrem różanym. Można też posypać mus kilkoma płatkami róż (ususzonych). Teraz zajmujemy się mniejszym kawałkiem ciasta. Wałkujemy przez papier do pieczenia, nożem tniemy je na paski i robimy krateczkę. Jeśli nie chcecie robić kratki, trzeba wcześniej rozdzielić ciasto na 2 równe części i rozwałkować dwa placki. Wtedy w wierzchnim placku musimy zrobić otwory widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

1425823116454

1425823028385

1425823009655

1425822991409

1425822948095

1425822968617