Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie mięsno- owocowe połączenia. Mięso z tego przepisu wychodzi maksymalnie soczyste a skórka jest chrupiąca. Każdy miesożerca powinien wypróbować tego przepisu. Szczególnie, że właśnie teraz mamy sezon na pomarańcze.
Składniki:
- 4 udka
- 2 cm imbiru
- sok z dwóch pomarańczy sycylijskich plus plasterki do ozdoby
- sól gruboziarnistym
- pieprz kolorowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia :
Udka myjemy, wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do niego sosu sojowego. Mięso nacieramy czosnkiem i imbirem, które wcześniej kroimy w cienkie plasterki. Nacieramy solą i pieprzem, oraz olejem rzepakowym. Zalewamy sokiem z sosem, na wierzch kładziemy plasterki pomarańczy, odstawiamy na 30 minut do lodówki, pieczemy przez 40 minut ( góra-dół ) co jakiś czas polecając sosem. Ostatnie 5 minut pieczemy udka w piekarniku na funkcji termoobiegu, by uzyskać chrupiąca skórkę.