Udka kurczaka z pomarańczą sycylijską i imbirem

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie mięsno- owocowe połączenia.  Mięso z tego przepisu wychodzi maksymalnie soczyste a skórka jest chrupiąca. Każdy miesożerca powinien wypróbować tego przepisu. Szczególnie,  że właśnie teraz mamy sezon na pomarańcze.

1425084874893

Składniki:

  • 4 udka
  • 2 cm imbiru
  • sok z dwóch pomarańczy sycylijskich plus plasterki do ozdoby
  • sól gruboziarnistym
  • pieprz kolorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia :

Udka myjemy, wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do niego sosu sojowego. Mięso nacieramy czosnkiem i imbirem, które wcześniej kroimy w cienkie plasterki. Nacieramy solą i pieprzem, oraz olejem rzepakowym. Zalewamy sokiem z sosem, na wierzch kładziemy plasterki pomarańczy, odstawiamy na 30 minut do lodówki,  pieczemy przez 40 minut ( góra-dół ) co jakiś czas polecając sosem. Ostatnie 5 minut pieczemy udka w piekarniku na funkcji termoobiegu, by uzyskać chrupiąca skórkę.

1425084746615

1425084814839

1425084718871

1425084675513

1425084651371