Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i chilli

Tym razem inna odsłona dyni – Zupa krem z dyni w pikantnym wydaniu. Sycąca, idealna na jesienne, coraz częściej już chłodnawe dni. Wersja dla odważnych, bo krem jest naprawdę ostry. Jeśli nie lubicie, aż tak ostrych rozwiązań zawsze można dodać mniej papryczki chilli.

dynia 5

Składniki:

  • 1kg dyni hokkaido
  • 1,5 średniej wielkości papryczki chillii
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szalotki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • pół garści świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki bulionu (warzywny lub mięsny)

Sposób przyrządzenia:

Myjemy i obieramy dynię (w przypadku dyni hokkaido obieranie ze skórki nie jest konieczne). Kroimy ją w kosteczkę. Obieramy czosnek i cebulkę, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po zarumienieniu dodajemy dynię i podsmażamy około 10 minut często mieszając. Dodajemy sól, pieprz, imbir, tymianek i papryczkę (pozbawioną pestek) i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Dolewamy bulionu. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Zupa krem z dyni gotowa!

dynia mleko kok

zupa dynia mlek kok 2