Zupa kukurydziana. Krem kukurydziany

Tak! Zdecydowanie jestem fanką kukurydzy. Oprócz tego, że używam ją do łowienia ryb, bo robaki jednak mnie nie przekonują, to uwielbiam ją jeść. Zresztą zazwyczaj podczas łowienia, podjadam ją z puszki. Ale nie chcąc Wam obrzydzać mojej propozycji wędkarstwem, nie do końca przez wszystkich rozumianym i lubianym przejdę do sedna. Zupa kukurydziana a w zasadzie krem idealnie nadaje się na takie jesienne dni. Dodatek imbiru sprawia, że zupa świetnie rozgrzewa a i smakuje pysznie. Przekonajcie się sami! Najlepiej smakuje ze świeżej kukurydzy i tą opcję najbardziej Wam polecam!

photoeffect_1441921367412

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy lub jedna puszka
  • mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
  • 1,5 cm imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1 litr bulionu – warzywny lub mięsny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Jeśli używamy świeżej kukurydzy, należy ją obrać umyć, osuszyć i wstawić do piekarnika na 20 minut na 200 stopni posypaną solą pieprzem, natartą ząbkiem czosnku i wysmarowaną masłem. Jeśli używamy z puszki, to po prostu odsączamy kukurydzę z zalewy.

Po upieczeniu kolb za pomocą ostrego noża obskubujemy kolbę z ziarenek, które wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Imbir trzemy na tarce i dodajemy do zupy.Dodajemy szczyptę kurkumy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy puszkę mleka kokosowego, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli uważacie, że do uzyskania pożądanej konsystencji jest za dużo bulionu, przed blendowaniem odlejcie nadmiar do szklanki. W trakcie blendowania zawsze będziecie mogli rozrzedzić zupę.

Zupa kukurydziana. Krem kukurydziany gotowy !

Smacznego!

photoeffect_1442133654345

photoeffect_1442133527926