Zupa pieczarkowa z dodatkiem grzybów

Przepisów na zupy pieczarkowe jest tyle, ile osób kucharzących. Ja zawsze staram się dodać do pieczarkowej parę grzybków, by nabrała (lepszego moim zdaniem) smaku i kolorku.

1422205749969

Składniki:

  • pół dużego selera
  • 3 marchewki
  • pół pora
  • parę gałązek natki pietruszki
  • jedna większa pietruszka
  • mięso: ja użyłam 4 pałki z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarnka pieprzu czarnego
  • szczypta kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 100 g grzybów suszonych lub 70 g świeżych
  • łyżka masła
  • sól wg upodobań
  • pół średniej cebulki
  • śmietana do zupy (12% lub 18%)

Sposób przyrządzenia:

Jeśli używamy grzybków suszonych to wieczorem dnia poprzedniego moczymy je w zimnej wodzie. Mięso myjemy. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Warzywa obieramy, kroimy, wrzucamy do mięsa. Przyprawiamy pieprzem, zielem, listkiem, kurkumą, solą, czosnek wrzucamy obrany, ale w całości. Gotujemy około 1 h bulion (najlepiej 1,5 h). Pieczarki w tym czasie obieramy kroimy wg upodobań. Cebulką obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na maśle by się zarumieniła, dodajemy do niej pokrojone pieczarki i całość na małym ogniu smażymy też do zarumienienia. Po godzinie gotowania bulionu dodajemy pieczarki, wcześniej namoczone grzybki (wody z grzybów nie wylewamy, tylko dodajemy ją do zupy). Jeśli mamy grzyby mrożone można je podsmażyć razem z pieczarkami. Całość gotujemy jeszcze przez około 30- 60 minut. Pod koniec można zabielić zupę śmietaną (w garnku lub w talerzu wg upodobań). Podajemy z makaronem.

Jeśli chcecie zagęścić zupę bez dodawania śmietany połowę pieczarek z patelni można zblendować i dodać pulpę z nich do zupy.

Smacznego!

1422205703928

1422205725942

1422205650741

1422205668471