Zupa z czerwonej soczewicy

Czas na coś rozgrzewającego i sycącego. Idealna na chłodne dni. Zupa z soczewicy. Prosta do wykonania i niezwykle sycąca. Nie wymaga dodatków, bo spokojnie zaspokoi nasz głód.

Składniki: 

  • szklanka soczewicy
  • litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchewka
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta tymianku

Sposób przyrządzenia:

Soczewice płuczemy i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 5 minut, następnie obieramy marchewkę, kroimy ją w zależności od upodobania i wrzucamy do zupy. Czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy do zupy. Solimy, pieprzymy, dodajemy papryki słodkiej, kurkumy, tymianku. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut mieszając dość często (soczewica lubi osiadać na dnie i przywierać). Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Następnie dodajemy ją do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica całkowicie się rozpadnie. Na sam koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Można podawać z grzankami, choć nie ma takiej konieczności bo zupa jest bardzo sycąca. Jeśli w trakcie gotowania uznacie, że zupa jest dla Was za gęsta należy dodać odpowiednią ilość bulionu. soczewica 2