Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne domowe kokosanki

Domowe kokosanki

Przyznać się, kto zjadłby domowe kokosanki? Ja bardzo szczególnie właśnie dziś, w ten zimny wieczór, w pierwszy tydzień po urlopie. Pierwsze dni pracy dają się mi mocno we znaki, a pogoda też nie rozpieszcza. I urlop i wypoczęcie powolutku odchodzą w niepamięć. Ale ja się nie dam. Dawać te kokosanki! Wiorki sugeruję Wam zrobić samodzielnie z miąższu kokosa mocno zblendowanego. To z pewnością sprawi, że Wasze domowe kokosanki będą po prostu niebiańskie i najlepsze na świecie.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia domowych kokosanek:

  • 220 g wiórek kokosowych kupnych lub 200 g domowej roboty (często te domowej roboty mają w sobie więcej wody)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 białka

Sposób przyrządzenia domowych kokosanek:

  1. Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym gazie, by go nie przypalić. Dodajemy cukru. Mieszamy do rozpuszczenia.
  2. Następnie dodajemy wiórek kokosowych. Mieszamy i studzimy (bardzo ważne, żeby masa była całkowici wystudzona).
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąki ziemniaczanej i mieszamy.
  4. Do masy kokosowej dodajemy stopniowo białka i delikatnie mieszamy.
  5. Masę układamy na papierze do pieczenia. Ja robię to poprzez nałożenie masy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnięciu różyczek. Jeśli nie macie tylki, możecie masę nakładać na papier do pieczenia, na blaszkę łyżką.
  6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Nie przejmujcie się, że z początku kokosanki będą miękkie. Po wystudzeniu stwardnieją.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz