6 września 2017
Domowe kokosanki
Przyznać się, kto zjadłby domowe kokosanki? Ja bardzo szczególnie właśnie dziś, w ten zimny wieczór, w pierwszy tydzień po urlopie. Pierwsze dni pracy dają się mi mocno we znaki, a pogoda też nie rozpieszcza. I urlop i wypoczęcie powolutku odchodzą w niepamięć. Ale ja się nie dam. Dawać te kokosanki! Wiorki sugeruję Wam zrobić samodzielnie z miąższu kokosa mocno zblendowanego. To z pewnością sprawi, że Wasze domowe kokosanki będą po prostu niebiańskie i najlepsze na świecie.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia domowych kokosanek:
- 220 g wiórek kokosowych kupnych lub 200 g domowej roboty (często te domowej roboty mają w sobie więcej wody)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 60 g masła
- szklanka cukru pudru
- 2 białka
Sposób przyrządzenia domowych kokosanek:
- Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym gazie, by go nie przypalić. Dodajemy cukru. Mieszamy do rozpuszczenia.
- Następnie dodajemy wiórek kokosowych. Mieszamy i studzimy (bardzo ważne, żeby masa była całkowici wystudzona).
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąki ziemniaczanej i mieszamy.
- Do masy kokosowej dodajemy stopniowo białka i delikatnie mieszamy.
- Masę układamy na papierze do pieczenia. Ja robię to poprzez nałożenie masy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnięciu różyczek. Jeśli nie macie tylki, możecie masę nakładać na papier do pieczenia, na blaszkę łyżką.
- Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Nie przejmujcie się, że z początku kokosanki będą miękkie. Po wystudzeniu stwardnieją.