Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Dzień Buraka

24 listopada obchodzony jest Dzień Buraka! Wspólnie z partnerami Beaba i Pora na Pola chciałam Was zachęcić do spożywania tego warzywa. Na początek kilka faktów. Czemu warto jeść buraki ? 

  • najpierw obalę mit – buraki wcale nie są super źródłem żelaza (i to tyle ze złych wiadomości)
  • zawierają betaninę – usuwa wolne rodniki, ma działanie przeciwnowotworowe
  • mają wysoką zawartość witaminy A i E 
  • regulują ciśnienie krwi 
  • działają korzystnie na poziom cholesterolu
  • zawierają wapń, magnez, fosfor, cynk (100 g buraków zapewnia 100% zapotrzebowanie na te minerały) 
  • muszą na nie uważać cukrzycy – mają wysoki index glikemiczny 
  • buraki mają najwiecej wartości odżywczych ba surowo i jako kiszonki. Jeśli chcesz poddać je obróbce upiecz a nie gotuj w wodzie ! 
  • pro tip: urządzenia Beaba BabyCook możesz oprócz rozszerzania diety używać przy np. gotowaniu buraków na parze: dzięki gotowaniu na parze zachowujesz właściwości odżywcze buraka
  • poniżej mam dla Ciebie cztery przepisy buraczane, łap śmiało i korzystaj

BROWNIE Z BURAKA

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia brownie z burakiem:

  • 250 gram gorzkiej czekolady (najlepiej 70% lub wyżej jeśli lubicie)
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 200 g buraków upieczonych w piekarniku lub ugotowanych na parze
  • 150 g cukru (jeśli buraki są bardzo słodkie może być 100 g)
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia brownie z burakiem:

  1. Buraki pieczemy zawinięte (każdy z osobna) przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, góra-dół. Studzimy. Obieramy. Trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. 
  2. Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy do niego posiekanej czekolady i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Troszkę studzimy. 
  3. Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do nich masy czekoladowej. Mieszamy (za pomocą trzepaczki ręcznej lub miksera). Dodajemy mąki, proszku do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Dodajemy starte buraki. Mieszamy.
  4. Blaszkę 22×22 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, opruszamy mąką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Studzimy na kratce.

SAŁATKA Z BURAKÓW

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sałatki z gotowanych buraków:

  • 5-6 ugotowanych na parze lub upieczonych buraków
  • pół cebulki
  • 2-3 ogórki
  • 1 słodkie jabłko
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia sałatki z gotowanych buraków:

  1. Buraki, ogórki, obrane jabłko (z usuniętym gniazdem nasiennym) kroimy w kosteczkę, moja miała 4-6 mm. 
  2. Cebulkę bardzo drobno kroimy. 
  3. Mieszamy te cztery składniki, dodajemy soli, pieprzu i majonezu. Mieszamy całość. 
  4. Warto poczekać choć pół godziny, by sałatka się przegryzła.

Na drugi dzień jest jeszcze bardziej wyśmienita. Jeśli nie macie jabłka możecie ten składnik ominąć. Dla mnie to trochę tak jak spór czy do sałatki warzywnej wkrajać jabłko czy nie, więc jak wolicie.

ZUPA KREM Z BURAKA

Przygotuj składniki potrzebne do zrobieni kremu z buraków:

  • 5-6 dużych buraków
  • 1 1/4 litra bulionu
  • mała puszka mleczka kokosowego (150 ml)
  • kilka młodych buraczków z botwiny
  • pieprz,sól
  • opcjonalnie: trawa cytrynowa (najlepiej świeża)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła

Sposób przyrządzenia kremu z buraków:

  1. Umyte, nieobrane buraki owijamy szczelnie w folię aluminiową (każdy z osobna). Pieczemy 1,5 h w 190 stopniach.  Możesz też ugotować je na parze w Beaba BabyCook
  2. Po upieczeniu i wystygnięciu ściągamy skórkę, kroimy w grubą kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu (u mnie warzywno-mięsny). Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. 
  3. Dodajemy rozgnieciony kawałek trawy cytrynowej (około 7 cm). Gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  4. Następnie wyciągamy trawę cytrynową, dodajemy mleczko kokosowe i całość blendujemy.
  5. Na patelni na maśle podsmażamy z każdej strony po 30 sekund małe buraczki z botwinki i ozdabiamy nimi talerz z kremem buraczkowym.

WEGAŃSKIE LODY Z BURAKA

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia wegańskich lodów kokosowych z burakiem:

  • 200 ml mleczka kokosowego z dobrym składem 
  • 2 średnie buraki upieczone 
  • 1/2 dojrzałego banana 
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 

Sposób przyrządzenia wegańskich lodów kokosowych z burakiem:

  1. Upieczonego buraka kroimy w kostkę, banana w plasterki. 
  2. Wrzucamy do misy (ja użyłam @beabapolska Baby Cook) owoce, mleko kokosowe. 
  3. Blendujemy. 
  4. Wrzucamy wiórki (jeśli Wy lub Wasze dzieci lubicie gładką masę lodową pomińcie wiórki). 
  5. Mieszamy. 
  6. Przelewamy do pojemników do mrożenia. 
  7. Mrozimy około 1,5 h. 

Specjalnie piszę to na sam koniec, ale chciałam serdecznie podziękować markom, z którymi przyszło mi tworzyć ten post. Współpracuję z marką Beaba prawie trzy lata i bardzo sobie cenię to, że firma daje mi wolną rękę do działań w zakresie promowania ich produktów, a całość opiera się na chęci ZDROWEGO i RACJONALNEGO ODŻYWIANIA dzieci. Natomiast Pora na Pola już kilka razy dostarczało mi przesyłkę pełną, warzyw, owoców oraz swojskich produktów takich jak masło klarowane, twarogi i zawsze byłam zadowolona. Genialne pakowanie produktów powoduje, że przychodzą w stanie nienaruszonym a temperatury wysokie i niskie nie są im straszne.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz