Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne ekspresowe pierniczki

Ekspresowe pierniczki

Ekspresowe pierniczki przydadzą się wszystkim tym, którzy zaspali ze zrobieniem tych leżakujących. Tak uczciwie przydadzą się większości. Ja co prawda ciasto na piernik dojrzewający wstawiłam, bo kocham go bardzo bardzo, ale typowo ciasta pierniczkowego i pierniczków wcześniej nie upiekłam, by w zacisznym pudełku miękły sobie kilka tygodni. Więc sama łapczywie rzuciłam się wczoraj na swoje „stare” pierniczkowe przepisy i zrobiłam jeden mały eksperyment, który udał się zjawiskowo (przetestowane na ludziach, opinie wydane). Jest dobrze. Co w tych pierniczkach takiego niezwykłego? Anoooo…. skład. Dodałam pół na pół mąki pszennej i mąki żytniej pełnoziarnistej. Wydaje mi się, że dzięki temu struktura ciasta jest lepsza i lepiej rozwałkowuje mi się ciasto! Koniecznie sprawdźcie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ekspresowych pierniczków:

  • 500 g mąki (mieszanka 250 g pszennej i 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przyrządzenia ekspresowych pierniczków:

  1. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jeśli Wasz miód nie jest w formie płynnej również trzeba go delikatnie podgrzać i ostudzić.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ręcznie lub mikserem.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Nie martwcie się, że ciasto nie jest zbyt zwarte, stężeje pod wpływem niskiej temperatury.
  4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm opruszając stolnicę lub blat mąką. Wycinamy foremkami pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. I tak postępujemy z kolejnymi porcjami.

Jeśli macie chęć by pierniczki wylądowały na choince należy zrobić w nich dziurki. Ja w tym roku dziureczki robiłam natychmiast po upieczeniu za pomocą słomki. Fajny sposób, bo w trakcie pieczenia niektóre zarastały i tak musiałam je poprawiać. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, więc śmiało możecie wtedy zrobić miejsce na sznureczek czy wstążeczkę.


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz