Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne jedzenie na grilla

Jedzenie na grilla

Ja wiem, że to się może wydawać kontrowersyjne. Ale dla mnie grill to nie kiełbasa czy chamska kaszana. A za szczyt nie uważam marynowanej karkówki. Gotowe mieszanki przypraw, którymi nasmarowane jest mięso na sklepowych półkach czyli tak zwane gotowce też mnie nie interesują. I Pewnie zastanawiacie się czemu zdecydowałam się napisać ten tekst. Pomyślałam, że może dzięki niemu choć jedna osoba zacznie urozmaicać swoje grillowe posiłki. W końcu jesteśmy tym co jemy. Wiadomo, każdy ma chwile, że ma ochotę ta pizzę, cheeseburgera, tłuste frytki, tłustą smażoną kiełbasę i to jest okej jak najbardziej. Ale nie wiem jak u Was – ja w sezonie wiosenno – letnim będąc często na działce a np nie chcąc jechać do domu na obiad nie rzadko spożywam posiłek jakim jest obiad właśnie na łonie natury – w postaci na grilla. W tym przypadku istota postu Jedzenie na grilla wydaje mi się uzasadniona.

Syptacie: „Czyli, że co? Nie można kiełbasy?” Ale pewnie, że można. Dziś chciałabym Wam jednak pokazać, że można inaczej zdrowiej, nie rezygnując ze smaku. A czasem nawet nie super zdrowo, ale po prostu inaczej. Urozmaićmy sobie posiłki.

Moje propozycje dań na grilla:

  1. Korzystajcie z sezonowych warzyw
    Kiedy macie szparagi sięgajcie po nie! Z pewnością Ci z Was, którzy mieli możliwość próbować ich z grilla wiedzą jakie są cudne. Dla zwolenników mięsa polecam otoczyć je plastrami surowego, wędzonego boczku! Będziecie zachwyceni. Świetną sprawą są też kolby kukurydzy z grilla. Ja mieszam oliwę z oliwek, zgnieciony czosnek, czasem chilii, sól, obtaczam kolbę i na grilla. Smakuje wybornie. Oprócz tego polecam Wam kalafiora z grilla. Tak kalafiora. Do zacnego grona warzyw grillowych zaliczam też cukinię, paprykę, pieczarki. Nie zapomnijcie o cebulce, która totalnie pasuje do mięska. Oprócz warzyw na grilla polecam świeże pomidory i ogórki jako dodatek oraz małosolne!
  2. Sosy
    I jak się domyślacie nie mówię tu absolutnie o ketchupie, majonezie, gotowych sosach czosnkowych. Mówię tu o tzatzikach, polecam też zrobić pesto z Waszego ulubionego składnika: bazylia, pokrzywa, liście rzodkiewki, rukola, czosnek niedźwiedzi. Będzie to stanowiło cudny dodatek do mięs. Można też zrobić domowy sos czosnkowy na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku, ziół, soli i pieprzu.
  3. Mięso
    Tak, ja wiem. Kiełba i kaszanka muszą być. Ale dla przykładu tą karkówkę zamarynujcie sami (najcudniej dzień wcześniej) w oleju, soli, pieprzu, ulubionych ziołach. U nas zawsze obowiązkowo czosnek. Ostatnio oprócz tego zwykłego dodaję do marynaty suszony czosnek niedźwiedzi. Sztos. Ja za karkówką z grilla nie przepadam. Nie pogardzę za to polędwicą wołową zamarynowaną w ten sam sposób. Do podanej wyżej marynaty czasem dodaję kapkę sosu sojowego i musztardy. Nie zapominamy o mięsie białym – kocham, serio kocham polędwiczki z indyka przyrządzone na grillu. Spróbujcie marynaty – olej, sól, pieprz, czosnek, cebulka, majeranek. Ja przepadam! Możecie też zrobić szaszłyki z kurczaka przeplatane warzywami.
  4. Ryby i owoce morza
    Nie zapomniałam o nich. Krewetki tygrysie z grilla kocham. Najlepiej nabite na długi patyczek, żeby Wam nie spadały. Doprawione czosnkiem koniecznie. Ale na grillu możecie też zrobić pstrąga, łososia, polędwicę z dorsza. Jako przyprawy cytryna, oliwa, świeże zioła, sól, pieprz.
  5. Sery
    Tak. U nas wszyscy je z grilla pokochali. Chyba najbardziej halloumi, które cudnie skrzypi pod zębami. Zaraz po nim na naszym podium jest oscypek, szczególnie te takie mini, które kładziemy na grilla i potem każdy dostaje po małym serku. Cudo! Trzecie miejsce zajmuje pleśniowy okrągły, który po podgrzaniu na grillu i rozkrojeniu wylewa się tworząc cudowną, aksamitną masę.
  6. Owoce
    Tak, owoce. Kocham arbuza. Może nie z grilla. Ale fajnie po takim grillu zjeść i przy okazji napić się soku z arbuza. Super gasi pragnienie. Co do owoców na grilla polecam oczywiście banany.
  7. Picie
    Wiadomo, jak grill to i piwko. To się kojarzy, to się lubi. Nie ma co się dziwić. Więc tu nie będę pisała, że zamiast, ale obok można postawić lemoniadę z cytryną i miętą, truskawkami oraz wymienionym wcześniej arbuzem.

Sami widzicie, że możliwości jest wiele, a jedyne co Was ogranicza to Wasza wyobraźnia. Jedzenie na grilla wcale nie musi być nudne. Polecam serdecznie wypróbować Wam moje przepisy i podpowiedzi grillowe!


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz