Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pieczony kalafior

Pieczony kalafior

To, że kocham kalafiora pisałam już kilka razy. Ale nie sprecyzowałam. A ja kocham. Bardzo. Pieczony kalafior – nie gotowany. Pieczony ma w sobie niepowtarzalny smak – tak jakby skumulować walory smakowe 15 kalafiorów w jednym. Jakkolwiek śmiesznie dla Was to brzmi. Takiemu pieczonemu nie potrzeba za wiele. Cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz, może słodka papryka. I tyle. Wstawiasz, pieczesz, wyjmujesz, jesz. To wbrew pozorom sycący posiłek, który może stać się samodzielnym obiadem. No i tak sobie myślę, że mając ten mój powyższy opis już każdy by sobie poradził w kuchni ze zrobieniem pieczonego kalafiora, ale oczywiście pod spodem napiszę dokładnie co i jak!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczonego kalafiora:

  • pół sporego kalafiora
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka mielona
  • oliwa z oliwek około 3-4 łyżek

Sposób przyrządzenia pieczonego kalafiora:

  1. Kalafiora myjemy, suszymy, dzielimy na różyczki.
  2. Cebulę kroimy w niezbyt cienkie piórka.
  3. Oliwę z oliwek mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, odrobiną pieprzu, 1/4 papryki. Mieszamy.
  4. Do naczynia do zapiekania wrzucamy pomieszaną cebulę z kalafiorem i zalewamy oliwą z oliwek z przyprawami.
  5. Pieczemy w 180-190 stopniach przez 25-30 minut opcja termoobieg.
Dziękuję Było Pyszne pieczony kalafior


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do  newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz