Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne krem z buraków

Krem z buraków

Krem z buraków chodził za mną już długi czas. Jest niezwykle sycący, dość prosty w zrobieniu i cudnie wygląda na talerzu. Wykorzystałam okres, gdzie mamy i młode buraczki (botwinkę) i dojrzałe buraczki. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym buraków najpierw nie upiekła. To zdecydowanie moja sprawdzona metoda na wydobycie maksimum słodyczy z buraka i maksimum jego smaku. Uważam, że nie ma lepszej metody. Każdego buraka, umytego lecz nieobranego owijam szczelnie folią aluminiową następnie piekę w 190 stopniach jakieś 1,5 h. Buraczki są niezwykle mięciutkie i soczyste.

A potem to już kwestia dobrego bulionu, zbilansowania przypraw i dodatków i mamy cudną zupkę. Ja do swojej dodałam mleczka kokosowego i przyznam, że super podkręciło to smak. Na sam koniec do każdego talerza podsmażyłam na patelni młode korzenie botwiny i wyszło pysznie. Jeszcze jedno krem z buraków będzie najlepszy jeśli bulion na niego będzie jak najbardziej esencjonalny. Najlepiej zrobić nasz krem na pozostałościach z niedzielnego rosołu.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobieni kremu z buraków:

  • 5-6 dużych buraków
  • 1 1/4 litra bulionu
  • mała puszka mleczka kokosowego (150 ml)
  • kilka młodych buraczków z botwiny
  • pieprz,sól
  • opcjonalnie: trawa cytrynowa (najlepiej świeża)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła

Sposób przyrządzenia kremu z buraków:

  1. Umyte, nieobrane buraki owijamy szczelnie w folię aluminiową (każdy z osobna). Pieczemy 1,5 h w 190 stopniach.  
  2. Po upieczeniu i wystygnięciu ściągamy skórkę, kroimy w grubą kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu (u mnie warzywno-mięsny). Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
  3. Dodajemy rozgnieciony kawałek trawy cytrynowej (około 7 cm). Gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Następnie wyciągamy trawę cytrynową, dodajemy mleczko kokosowe i całość blendujemy.
  5. Na patelni na maśle podsmażamy z każdej strony po 30 sekund małe buraczki z botwinki i ozdabiamy nimi talerz z kremem buraczkowym.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz