Książka Persiana Sabriny Ghayour
To już kolejna publikacja tej autorki w Polsce. Książka Persiana Sabriny Ghayour to 100 przepisów na nowoczesne wersje tradycyjnych potraw bliskowschodnich. Książka doczekała się bardzo pochwalnych opinii, między innymi od samej Nigelli Lawson.
Persiana podzielona jest na następujące działy:
- Meze i dania do podziału
- Chleb i zboża
- Zupy, potrawki i tadżiny
- Dania pieczone i z grilla
- Sałatki i warzywa
- Desery i łakocie
Co jako pierwsze rzuca się po przeczytaniu przepisów? Niesamowita ilość zawartych z nich mieszanek przypraw! Kumin, kurkuma, cynamon, słodka papryka, suszona mięta, kolendra to tylko niektóre z cudnych przypraw jakie znajdziecie jako składniki przepisów.
Poprzednia książka Sabriny „Sirocco” miała troszkę inny wymiar. Były w niej totalnie uproszczone wersje europejskie bliskowschodnich potraw. Tutaj jest wręcz przeciwnie. Oczywiście, autorka zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie składniki są dla nas dostępne, ale tak je zastępuje, by w żaden sposób nie naruszyć boskiego smaku kuchni arabskiej.
Persiana została książką roku według Magazynu „Observer Food Monthly”, oraz ogłoszona książką roku w konkursie Magazynu „Food&Travel”.
Znajdziecie w niej przepisy między innymi na takie dania:
- Dynia z pistacjowym pesto, fetą i granatem
- Łosoś cytrusowy
- Bakłażany z czosnkiem
- Dip z fety i pistacji
- Perski podpłomyk
- Perski ryż ziołowy
- Biriani z jagnięciną