4 maja 2016
Makaron sojowy ze szparagami i kurczakiem
To danie to istna petarda! Robiąc makaron sojowy ze szparagami i kurczakiem chodziłam po domu i odliczałam sekundy jakie dzieliły mnie od zjedzenia go. Połączyłam w tym daniu miłość do cudownych, będących teraz w sezonie szparagów z miłością do tajskich smaków. Jest ostro, jest pysznie, jest aromatycznie. Nie potrzeba nic więcej! Kocham ten wiosenny okres, a szparagi to najpiękniejszy bukiet jaki można mi wręczyć ! Warto skompletować wszystkie składniki tego dania i nie pomijać żadnego. Pozwoli to Wam uzyskać idealny smak i makaron sojowy ze szparagami i kurczakiem stanie się z pewnością jednym z Waszych ulubionych dań ze szparagami w roli głównej! Zakład? Więc do dzieła!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu sojowego ze szparagami i kurczakiem:
- 100 g makaronu sojowego
- pęczek szparagów
- 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka
- zielona papryczka chilli
- 3 cm imbiru świeżego
- czarny sezam
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (u mnie z chilli)
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia makaronu sojowego ze szparagami i kurczakiem:
- Szparagi obieramy, kroimy w skośne talarki. Kurczaka kroimy w niezbyt grubą kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, imbir tak samo.
- Dusimy je krótko na oliwie z oliwek, następnie dodajemy na patelnię kurczaka, sos teriyaki, sos sojowy, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Smażymy całość często mieszając.
- Makaron sojowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
- Na patelnię wrzucamy do mięsa szparagi, smażymy minutę, dodajemy makaron, mieszamy dokładnie. Podajemy danie posypując sezamem (u mnie czarny).
Smacznego!