Pancakes
Chyba się załamiecie psychicznie jak powiem Wam skąd przyszła mi ochota na pankejki. Wstaje rano, kawa z automatu i myślę sobie – „choooooolerka, nie ma co jeść za bardzo”. I spojrzałam na moją nową, świeżutką ściereczkę z H&M z kolekcji linen, którą nadal kocham mimo, że już ma prawie 3 tygodnie. No i tak patrzę a tam na ścierce przepis na pankejki. No to pomyślałam. Okej! Pancakes podamy dziś do stołu.
Ale spokojnie, w sumie to receptury nie wzięłam ze ścierki, ale jest bardzo podobna. Na upartego jakbyście nie mieli pod ręką netu, a mieli tą ściereczkę to możecie zrobić ze ściereczkowego przepisu. Oooo matko! Jak to brzmi! Ale ścierka tak ważną rolę odegrała w tym przedsięwzięciu, że oczywiście nie mogło jej zabraknąć na zdjęciu. Sami rozumiecie. Musze pokazywać skąd czerpię inspiracje.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pancakes:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła roztopionego/oleju + łyżka masła do smażenia
- owoce/syrop klonowy/syrop z agawy/ miód – wedle uznania do przybrania placuszków
Sposób przyrządzenia pancakes:
- Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Mokre także, w osobnym naczyniu.
- Teraz mokre wlewamy do suchego i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, Nie może być wodniste.
- Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu, natłuszczamy (u mnie łyżka oleju lub masła).
- Łyżką kładziemy porcje formując kółka. Smażymy po minucie z każdej stronie.
- Najpyszniej smakują na ciepło z owocami, polane syropem klonowym lub miodem.