18 stycznia 2017
Risotto z groszkiem cukrowym
Tęskno mi strasznie do tych wszystkich zielonych warzyw i owoców. Dziś robiłam porządek na komputerze ze zdjęciami blogowymi i okazało się, że mam dla Was zaległy wpis zielony i wiosenno-letni. Risotto z groszkiem cukrowym. O jak ja kocham jego smak. To jest smak dzieciństwa, jak mając zaledwie kilka lat stałam przy grządkach groszkowych podpartych pięknie i prosto z krzaka zrywałam strąki, by nawet nie móc donieść ich do babci, bo zostawały zjedzone w mig. Było pięknie. Teraz niestety nie mam na działce groszku cukrowego, ale na bank jest to rzecz do tych do zrealizowania w przyszłości.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia risotto z groszkiem cukrowym (na 3-4 porcje):
- 350 g ryżu arborio
- kieliszek białego wina
- bulion 3-4 szklanki (u mnie z rosołu)
- 200 gram piersi z kurczaka
- 2- 3 szalotki
- 2 garści groszku cukrowego
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki masła
- opcjonalnie gałązki tymianku
Sposób przyrządzenia risotto z groszkiem cukrowym:
- Szalotkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy na patelni, na maśle, soląc i pieprząc. Nie rumienimy, doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dusimy 2-3 minuty.
- Dodajemy ryżu 1-2 minuty smażymy ryż ciągle mieszając.
- Następnie zalewamy kieliszkiem białego wina. Mieszamy aż do odparowania alkoholu.
- Po tym czasie wlewamy po pół – 3/4 szklanki bulionu i cały czas mieszamy, aż do odparowania bulionu i wchłonięcia go przez ryż. Czynność powtarzamy, aż do osiągnięcia aksamitnej konsystencji ryżu. Ryż w środku powinien być al dente, na zewnątrz ziarenka powinny miło i aksamitnie łączyć się ze sobą.
- Na sam koniec wrzucamy groszek cukrowy może być w strąkach lub w całości, mieszamy całość i trzymamy na małym ogniu 2-3 minuty często mieszając. Można posolić do smaku.
- Dekorujemy opcjonalnie liśćmi tymianku i nasze risotto z groszkiem cukrowym gotowe!