Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne risotto z groszkiem cukrowym

Risotto z groszkiem cukrowym

Tęskno mi strasznie do tych wszystkich zielonych warzyw i owoców. Dziś robiłam porządek na komputerze ze zdjęciami blogowymi i okazało się, że mam dla Was zaległy wpis zielony i wiosenno-letni. Risotto z groszkiem cukrowym. O jak ja kocham jego smak. To jest smak dzieciństwa, jak mając zaledwie kilka lat stałam przy grządkach groszkowych podpartych pięknie i prosto z krzaka zrywałam strąki, by nawet nie móc donieść ich do babci, bo zostawały zjedzone w mig. Było pięknie. Teraz niestety nie mam na działce groszku cukrowego, ale na bank jest to rzecz do tych do zrealizowania w przyszłości.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia risotto z groszkiem cukrowym (na 3-4 porcje):

  • 350 g ryżu arborio
  • kieliszek białego wina
  • bulion 3-4 szklanki (u mnie z rosołu)
  • 200 gram piersi z kurczaka
  • 2- 3 szalotki
  • 2 garści groszku cukrowego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • opcjonalnie gałązki tymianku

Sposób przyrządzenia risotto z groszkiem cukrowym:

  1. Szalotkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy na patelni, na maśle, soląc i pieprząc. Nie rumienimy, doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dusimy 2-3 minuty.
  2. Dodajemy ryżu 1-2 minuty smażymy ryż ciągle mieszając.
  3. Następnie zalewamy kieliszkiem białego wina. Mieszamy aż do odparowania alkoholu.
  4. Po tym czasie wlewamy po pół – 3/4 szklanki bulionu i cały czas mieszamy, aż do odparowania bulionu i wchłonięcia go przez ryż. Czynność powtarzamy, aż do osiągnięcia aksamitnej konsystencji ryżu. Ryż w środku powinien być al dente, na zewnątrz ziarenka powinny miło i aksamitnie łączyć się ze sobą.
  5. Na sam koniec wrzucamy groszek cukrowy może być w strąkach lub w całości, mieszamy całość i trzymamy na małym ogniu 2-3 minuty często mieszając. Można posolić do smaku.
  6. Dekorujemy opcjonalnie liśćmi tymianku i nasze risotto z groszkiem cukrowym gotowe!

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz