Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne Inka Las w słoiku

Warsztaty Inka – robimy las w słoiku

Warsztaty Inka – robimy las w słoiku… No to jak to? Kawa czy las? A no to się wszytko zasadniczo łączy. Inka, zbożowa kawa. Naturalne składniki. Las to też natura. Więc czemu tego nie połączyć. Dzięki Ince nauczyłam się jak robić takie małe ekosystemy zamknięte w słoiku i powiem Wam, że jestem zachwycona.

Wiem, że mój blog jest kulinarnym dzieciątkiem, ale pomyślałam, że może jest wśród Was, zresztą tak jak ja, wielbiciel roślin/ogrodnictwa. Lasami w słoiku byłam już zafascynowana od kilku lat, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze do jego kupna. A tu proszę: taka niespodzianka mogłam zrobić swój własny las w słoiku.

Oczywiście oprócz robienia własnej kompozycji w słoju, było to też spotkanie kulinarne. Mogłyśmy zobaczyć jak wykorzystać Kawę Inkę w kuchni inaczej niż w oczywisty sposób picia jej w kubku. I tak mogłyśmy spróbować sałatki warzywnej z dodatkiem kawy, boskiego ciasta czekoladowego (na bazie musu) z Inką.

Limitowana edycja Inki

Miałyśmy też niezwykłą przyjemność spróbować limitowanych edycji Inki, które w regularnej sprzedaży nie będą dostępne a smakują wybornie. Były to Inka z karobem, Inka z ekstraktem z dzikiej róży i Inka z ekstraktem z buraka cukrowego. Mega! Szczególnie ta z dziką różą.

Pokaz kulinarny i warsztaty florystyczne

Kolejną atrakcją warsztatów był pokaz kulinarny, gdzie miałyśmy zaprezentowane ekspresowe potrawy oraz napoje z użyciem Inki.

Trzeba przyznać, że warsztaty były nadzwyczaj inspirujące i dość niecodzienne! Fajnie, że Inka pomyślała, że nie tylko samym jedzeniem człowiek żyje (tak, mówię to ja hihi) i mogłam rozwinąć też skrzydła na polu florystycznym! Było bajecznie i właśnie taki warsztatów życzyłabym sobie więcej!

Do tego muszę wspomnieć, że warsztaty odbywały się w Hali Koszyki w Comfort Studio. Bardzo przyjemne miejsce.

No dobra to teraz „przepis” na las w słoiku! 

  • słój 8 litrowy z nakrętką
  • około 1,5 szklanki drobnego żwirku
  • około 2 szklanek węgla aktywnego
  • ziemia (tak by wypełniła słój warstwą około 2-3 cm)
  • rośliny: paprocie, sukulenty, mchy, małe sadzonki drzewek iglastych/liściastych
  • woda do podlania (około szklanki)
  • opcjonalnie: kamyki, szyszki

Jak zrobić las w słoiku?

  1. Układamy warstwy: żwir, węgiel aktywny, ziemia.
  2. Sadzimy roślinki, ewentualnie układamy szyszki, kamyczki i inne pierdoły.
  3. Podlewamy wodą po ściankach słoika. Słój przykrywamy.
  4. Co kilka miesięcy można podcinać naszą puszczę amazońską. Nie martwcie się jak na ściankach słoja zacznie się skraplać woda.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz