Wieniec drożdżowy wytrawny z serem pleśniowym, pietruszką i orzechami

Nie wiem czemu, ale te wieńce kojarzą  mi się ze świętami, dlatego też Was nimi bombarduje. Tym razem w wersji wytrawnej, postanowiłam dać do niego pietruszki, czosnku, sera gorgonzoli i czarnuszki. Ot cały skład. Co sądzicie?

Składniki:

  • mąka pszenna 500g
  • 240 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 40 g masła roztopionego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku (możecie 1 jeśli nie chcecie by było zbyt intensywnie)
  • czarnuszka
  • gorgonzola
  • białka do posmarowania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Rozczyn pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.  Do rozczynu dodajemy mąkę,  roztopione masło,  sól, cukier, żółtka. Całość dokładnie zagniatamy ręką.  Masa powinna być gładka. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy ciasto w prostokąt.  Całość smarujemy białkiem. Siekamy drobno natkę pietruszki, czosnek, gorgonzolę dzielimy na małe kawałeczki. Posypujemy ciasto tymi trzema składnikami.  Zawijamy ciasto w roladkę kończąc na części posmarowanej białkiem. Rulonik kroimy ostrym nożem wzdłuż. Połówki układamy przecięciem do góry. Dwa ruloniki złączamy  ze sobą od góry, następnie przeplatamy jedną część nad drugą, tak by strona z nadzieniem była zawsze u góry. Gdy powstanie nam warkocz łączymy oba końce i zlepiamy ze sobą. Smarujemy całość białkiem, posypujemy czarnuszką, można też użyć np orzechów włoskich i pieczemy przez 20 w 185 stopniach. I tak mamy gotowy nasz wieniec drożdżowy wytrawny !

IMG_20151215_195153_

IMG_20151215_195335_

IMG_20151215_195431_

IMG_20151215_195236_

IMG_20151208_160425

 

  • looknij

    Hej, czy jest możliwość zapisania się do newslettera?