17 grudnia 2015
Zakwas na barszcz czerwony
Wigilia tuż, tuż i najwyższy czas pomyśleć o świątecznej zupie. Jaka króluje u Was w domu?
U mnie głównie grzybowa, ale w tym roku postanowiłam zaszaleć i zrobić zakwas na barszcz czerwony i sprezentować na Święta najbliższym barszczyku. Zrobienie zakwasu na barszcz czerwony naprawdę nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Satysfakcja gwarantowana, bo przy stole wiemy, co jemy i jak to zostało zrobione, a w dzisiejszych czasach to moim zdaniem bardzo ważne. Jeszcze zdążycie przyrządzić ten zakwas na tegoroczną wigilię. Wystarczą buraki, woda i przyprawy. Ale to nie wszystko. Potem kiszone buraki możecie wykorzystać do sałatek!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zakwasu na barszcz czerwony:
- 1 kg buraków
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 1-1,5 litra przegotowanej, zimnej wody
Sposób przygotowania zakwasu na barszcz czerwony:
- Buraczki obieramy, kroimy w dość sporą kostkę, wrzucamy do dużego słoja razem z przyprawami. Zalewamy wodą.
- Po 4 dniach zakwas powinien być gotowy ja trzymam go przy kaloryferze. Co jakiś czas trzeba zbierać pianę z powierzchni zakwasu.
- Gdy zakwas będzie gotowy zlewamy przez sito do czystej butelki lub słoika. Od tego momentu, aż do użycia zakwas przechowujemy w lodówce (można go trzymać nawet 3 tygodnie).
Pingback:Adwentowe prezenty 2021 – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina