Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Wigilia tuż, tuż i najwyższy czas pomyśleć o świątecznej zupie. Jaka króluje u Was w domu?
U mnie głównie grzybowa, ale w tym roku postanowiłam zaszaleć i zrobić zakwas na barszcz czerwony i sprezentować na Święta najbliższym barszczyku. Zrobienie zakwasu na barszcz czerwony naprawdę nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Satysfakcja gwarantowana, bo przy stole wiemy, co jemy i jak to zostało zrobione, a w dzisiejszych czasach to moim zdaniem bardzo ważne. Jeszcze zdążycie przyrządzić ten zakwas na tegoroczną wigilię. Wystarczą buraki, woda i przyprawy. Ale to nie wszystko. Potem kiszone buraki możecie wykorzystać do sałatek!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zakwasu na barszcz czerwony:

  • 1 kg buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 1-1,5 litra przegotowanej, zimnej wody

Sposób przygotowania zakwasu na barszcz czerwony:

  1. Buraczki obieramy, kroimy w dość sporą kostkę, wrzucamy do dużego słoja razem z przyprawami. Zalewamy wodą.
  2. Po 4 dniach zakwas powinien być gotowy ja trzymam go przy kaloryferze. Co jakiś czas trzeba zbierać pianę z powierzchni zakwasu.
  3. Gdy zakwas będzie gotowy zlewamy przez sito do czystej butelki lub słoika. Od tego momentu, aż do użycia zakwas przechowujemy w lodówce (można go trzymać nawet 3 tygodnie).


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz