2 stycznia 2019
Bułeczki drożdżowe piernikowe
Uwielbiam piernikowy smak i cały rok gdzieś tam przewija się w mojej kuchni. Nie tylko w słodkościach, ale też na wytrawnie w mięsach i sosach mięsnych. Dlatego też postanowiłam zrobić zakręcone bułeczki drożdżowe właśnie z opcją piernikową. Zazwyczaj jako nadzienie daję sam cynamon, ale tu postanowiłam zrobić odstępstwo.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia bułeczek drożdżowych piernikowych:
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej
- 25g drożdży,
- 250ml ciepłego mleka,
- 50g cukru,
- 100g roztopionego masła,
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Składniki na nadzienie:
- 100g miękkiego masła,
- 100g cukru,
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- jajko do posmarowania
Sposób przyrządzenia bułeczek drożdżowych piernikowych:
- Drożdże kruszymy w ciepłym mleku.
- Dodajemy roztopione wcześniej masło, kardamon, szczyptę soli, cukier i mąkę. Wyrabiamy ciasto do momentu gdy nie lepi się nam do rąk.
- Odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny.
- Nadzienie szykujemy poprzez wymieszanie przyprawy korzennej z cukrem i z masłem (masło musi być miękkie można je tez delikatnie rozpuścić).
- Gdy ciasto już wyrośnie, wyrabiamy je ponownie.
- Następnie trzeba je rozwałkować do wielkości około 25 na 50 cm.
- Rozsmarowujemy na cieście nadzienie zostawiając 3 cm bez nadzienia wzdłuż dłuższego boku po jednej stronie. Margines smarujemy jajkiem roztrzepanym by ciasto mogło się skleić.
- Ostrożnie zawijamy rulonik. Kroimy go ostrym nożem na 2,5-3 cm kawałeczki.
- Układamy je na formie do pieczenia zachowując odstępy. Następnie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku dobrze rozgrzanym w temperaturze 220 przez 12-15 minut do uzyskania złocistego koloru.