Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne bułeczki drożdżowe piernikowe

Bułeczki drożdżowe piernikowe

Uwielbiam piernikowy smak i cały rok gdzieś tam przewija się w mojej kuchni. Nie tylko w słodkościach, ale też na wytrawnie w mięsach i sosach mięsnych. Dlatego też postanowiłam zrobić zakręcone bułeczki drożdżowe właśnie z opcją piernikową. Zazwyczaj jako nadzienie daję sam cynamon, ale tu postanowiłam zrobić odstępstwo.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia bułeczek drożdżowych piernikowych:

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 25g drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 50g cukru,
  • 100g roztopionego masła,
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Składniki na nadzienie:

  • 100g miękkiego masła,
  • 100g cukru,
  • 3  łyżki przyprawy do piernika
  • jajko do posmarowania

Sposób przyrządzenia bułeczek drożdżowych piernikowych:

  1. Drożdże kruszymy w ciepłym mleku.
  2. Dodajemy roztopione wcześniej masło, kardamon, szczyptę soli, cukier i mąkę. Wyrabiamy ciasto do momentu gdy nie lepi się nam do rąk.
  3. Odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  4. Nadzienie szykujemy poprzez wymieszanie przyprawy korzennej z cukrem i z masłem (masło musi być miękkie można je tez delikatnie rozpuścić).
  5. Gdy ciasto już wyrośnie, wyrabiamy je ponownie.
  6. Następnie trzeba je rozwałkować do wielkości około 25 na 50 cm.
  7. Rozsmarowujemy na cieście nadzienie zostawiając 3 cm bez nadzienia wzdłuż dłuższego boku po jednej stronie. Margines smarujemy jajkiem roztrzepanym by ciasto mogło się skleić.
  8. Ostrożnie zawijamy rulonik. Kroimy go ostrym nożem na 2,5-3 cm kawałeczki.
  9. Układamy je na formie do pieczenia zachowując odstępy. Następnie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.
  10. Pieczemy w piekarniku dobrze rozgrzanym w temperaturze 220 przez 12-15 minut do uzyskania złocistego koloru.
Dziękuję Było Pyszne bułeczki drożdżowe piernikowe

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz