Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne zielone ciasto

Zielone ciasto

Zielone ciasto, shrek, leśny mech! Nazw wiele, ale jedno jest pewne – zielone ciasto to hit! Hit bo pięknie wygląda i jest pyszne! Jeśli zależy wam na wersji lżejszej, zamiast śmietany proponuję użyć jogurtu naturalnego. Dodajcie do niego ziaren laski wanilii. Popularne jest też posypywanie ciacha granatem, ja akurat nie miałam pod ręką, ale miło jak w tym cieście jest też element chrupnięcia ziaren granatu, więc polecam!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zielonego ciasta:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub 250 g świeżego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • śmietana 36% 450ml
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia zielonego ciasta:

  1. Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z wody. Jeśli macie świeży szpinak blendujemy go.
  2. Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy oleju. Dalej miksujemy.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.
  4. Dodajemy zblendowany szpinak.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
  6. Po ostygnięciu ciasta 1/3 wierzchniej warstwy musimy odkroić i rozkruszyć jak najdrobniej.
  7. Do 4 łyżek żelatyny dodajemy 5-6 łyżek wody, odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy żelatynę w rondelku podgrzewając ją (nie gotujemy!) Zdejmujemy z ognia.
  8. W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy cukru pudru wg upodobań i ziarna z laski wanilii (lub ekstrakt).
  9. Ciepłą lecz nie gorącą żelatynę dodajemy małymi porcjami do bitej śmietany. Miksujemy na wolnych obrotach.
  10. Krem wykładamy na ciasto, wierzch posypujemy dobrze i drobno pokruszoną wierzchnią warstwą.
  11. Wkładamy do lodówki do stężenia na około 2 godziny.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do  newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz