Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYRZĄDZENIA BUŁEK Z PRZEDZIAŁKIEM

  • 3/4 szklanki mleka (170 g) 
  • 2/3 szklanki wody (150 g) 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 20 g drożdży świeżych lub saszetka 7 g suchych (wolę świeże zdecydowanie)
  • 1/2 kg mąki (u nas orkisz jasny, pszenna pełnoziarnista, pszenna zwykła – nie próbowałam z bezglutenowymi) 
  • 1 łyżeczka cukru (do aktywacji drożdży 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli (dla dzieci powyżej 1 r z ) 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA BUŁEK Z PRZEDZIAŁKIEM

  1. Mleko, wodę, cukier i drożdże mieszamy ze sobą.
  2. Dodajemy resztę składników (nie czekając na wyrośnięcie zaczynu), dokładnie wyrabiamy (najlepiej w robocie).
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
  4. Po tym czasie ciasto znów wyrabiamy, blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto, dzielimy na 8-10 kawałków (przy 8 bułki będą naprawdę spore, preferuje 10 szt).
  5. Formujemy kulki, rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wykonujemy nieostrą stroną noża podłużne wgłobienie (mocne).
  6. Pozostawiamy bułki przykryte ściereczka na 15 min do wyrośnięcia.
  7. Pieczemy 18-20 minut w 200 stopniach , opcja góra-doł. 

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz