14 listopada 2021
BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYRZĄDZENIA BUŁEK Z PRZEDZIAŁKIEM
- 3/4 szklanki mleka (170 g)
- 2/3 szklanki wody (150 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g drożdży świeżych lub saszetka 7 g suchych (wolę świeże zdecydowanie)
- 1/2 kg mąki (u nas orkisz jasny, pszenna pełnoziarnista, pszenna zwykła – nie próbowałam z bezglutenowymi)
- 1 łyżeczka cukru (do aktywacji drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (dla dzieci powyżej 1 r z )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA BUŁEK Z PRZEDZIAŁKIEM
- Mleko, wodę, cukier i drożdże mieszamy ze sobą.
- Dodajemy resztę składników (nie czekając na wyrośnięcie zaczynu), dokładnie wyrabiamy (najlepiej w robocie).
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Po tym czasie ciasto znów wyrabiamy, blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto, dzielimy na 8-10 kawałków (przy 8 bułki będą naprawdę spore, preferuje 10 szt).
- Formujemy kulki, rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wykonujemy nieostrą stroną noża podłużne wgłobienie (mocne).
- Pozostawiamy bułki przykryte ściereczka na 15 min do wyrośnięcia.
- Pieczemy 18-20 minut w 200 stopniach , opcja góra-doł.