Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

BARSZCZ NA ZAKWASIE

Przepis pochodzi z e-booka Święta Bożego Narodzenia i jest jego darmową próbką. Oprócz składników, sposobu przyrządzenia w każdym przepisie znajdziesz moje tipy dotyczące danej potrawy. Barszcz na zakwasie, to zupa którą wprowadziłam na stałe do menu naszych domowych Wigilii jakieś cztery lata temu. Kocham jej smak i uważam, że jest dużo bardziej wartościowa niż grzybowa. Barszcz robię tylko i wyłącznie na zakwasie buraczanym, który zapewnia mu smak i kolor i walory zdrowotne. Ale żeby zupa była naprawdę pyszna, musi bazować na dobrym, długo gotowanym wywarze warzywnym. Poza Wigilią robię barszcz na rosole – taką opcję też polecam wypróbować.

Składniki potrzebne do przyrządzenia barszczu na zakwasie

  • 2 kg buraków
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 800 ml zakwasu buraczanego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • Sól do smaku (dla dzieci powyżej 1 r.ż.)


Sposób przyrządzenia barszczu na zakwasie

  1. Obieramy buraki, kroimy w ósemki i wrzucamy do gotującego się bulionu. 
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy około 1,5 h.
  3. Odcedzamy zupę od buraków.
  4. Do gorącej zupy dodajemy zakwas, nie doprowadzając już do wrzenia a jedynie wolno
    podgotowując.

TIPY dotyczące barszczu na zakwasie

  • Ilość zakwasu buraczanego uzależnij od pożądanego stopnia kwaskowatości barszczu. Ja lubię
    czuć słodycz buraka, ale też kwaśny smak kiszonki. 
  • Dziecku możesz podać barszcz ze startymi na tarce burakami – w ten sposób
    zagęścisz całość i będzie to posiłek łatwiejszy do samodzielnego jedzenia. Możesz też podać
    samą zupę w kubku lub bidonie. 
  • Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj do ponownego wrzenia. Jeśli tak się stanie, barszcz straci
    kolor. 
  • Podawaj barszcz z pasztecikami, kulebiakiem, pierogami lub uszkami.

Post powstał we współpracy z marką Olinii, której jestem ambasadorką. Na hasło DZIEKUJEBYLOPYSZNE masz 10 % zniżki na cały koszyk u Olini.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz