Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

BARSZCZ NA ZAKWASIE

Przepis pochodzi z e-booka Święta Bożego Narodzenia i jest jego darmową próbką. Oprócz składników, sposobu przyrządzenia w każdym przepisie znajdziesz moje tipy dotyczące danej potrawy. Barszcz na zakwasie, to zupa którą wprowadziłam na stałe do menu naszych domowych Wigilii jakieś cztery lata temu. Kocham jej smak i uważam, że jest dużo bardziej wartościowa niż grzybowa. Barszcz robię tylko i wyłącznie na zakwasie buraczanym, który zapewnia mu smak i kolor i walory zdrowotne. Ale żeby zupa była naprawdę pyszna, musi bazować na dobrym, długo gotowanym wywarze warzywnym. Poza Wigilią robię barszcz na rosole – taką opcję też polecam wypróbować.

Składniki potrzebne do przyrządzenia barszczu na zakwasie

  • 2 kg buraków
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 800 ml zakwasu buraczanego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • Sól do smaku (dla dzieci powyżej 1 r.ż.)


Sposób przyrządzenia barszczu na zakwasie

  1. Obieramy buraki, kroimy w ósemki i wrzucamy do gotującego się bulionu. 
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy około 1,5 h.
  3. Odcedzamy zupę od buraków.
  4. Do gorącej zupy dodajemy zakwas, nie doprowadzając już do wrzenia a jedynie wolno
    podgotowując.

TIPY dotyczące barszczu na zakwasie

  • Ilość zakwasu buraczanego uzależnij od pożądanego stopnia kwaskowatości barszczu. Ja lubię
    czuć słodycz buraka, ale też kwaśny smak kiszonki. 
  • Dziecku możesz podać barszcz ze startymi na tarce burakami – w ten sposób
    zagęścisz całość i będzie to posiłek łatwiejszy do samodzielnego jedzenia. Możesz też podać
    samą zupę w kubku lub bidonie. 
  • Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj do ponownego wrzenia. Jeśli tak się stanie, barszcz straci
    kolor. 
  • Podawaj barszcz z pasztecikami, kulebiakiem, pierogami lub uszkami.

Post powstał we współpracy z marką Olinii, której jestem ambasadorką. Na hasło DZIEKUJEBYLOPYSZNE masz 10 % zniżki na cały koszyk u Olini.


[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz