BARSZCZ NA ZAKWASIE
Przepis pochodzi z e-booka Święta Bożego Narodzenia i jest jego darmową próbką. Oprócz składników, sposobu przyrządzenia w każdym przepisie znajdziesz moje tipy dotyczące danej potrawy. Barszcz na zakwasie, to zupa którą wprowadziłam na stałe do menu naszych domowych Wigilii jakieś cztery lata temu. Kocham jej smak i uważam, że jest dużo bardziej wartościowa niż grzybowa. Barszcz robię tylko i wyłącznie na zakwasie buraczanym, który zapewnia mu smak i kolor i walory zdrowotne. Ale żeby zupa była naprawdę pyszna, musi bazować na dobrym, długo gotowanym wywarze warzywnym. Poza Wigilią robię barszcz na rosole – taką opcję też polecam wypróbować.
Składniki potrzebne do przyrządzenia barszczu na zakwasie
- 2 kg buraków
- 3 litry bulionu warzywnego
- 800 ml zakwasu buraczanego
- 4 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżki majeranku
- Sól do smaku (dla dzieci powyżej 1 r.ż.)
Sposób przyrządzenia barszczu na zakwasie
- Obieramy buraki, kroimy w ósemki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy około 1,5 h.
- Odcedzamy zupę od buraków.
- Do gorącej zupy dodajemy zakwas, nie doprowadzając już do wrzenia a jedynie wolno
podgotowując.
TIPY dotyczące barszczu na zakwasie
- Ilość zakwasu buraczanego uzależnij od pożądanego stopnia kwaskowatości barszczu. Ja lubię
czuć słodycz buraka, ale też kwaśny smak kiszonki. - Dziecku możesz podać barszcz ze startymi na tarce burakami – w ten sposób
zagęścisz całość i będzie to posiłek łatwiejszy do samodzielnego jedzenia. Możesz też podać
samą zupę w kubku lub bidonie. - Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj do ponownego wrzenia. Jeśli tak się stanie, barszcz straci
kolor. - Podawaj barszcz z pasztecikami, kulebiakiem, pierogami lub uszkami.
Post powstał we współpracy z marką Olinii, której jestem ambasadorką. Na hasło DZIEKUJEBYLOPYSZNE masz 10 % zniżki na cały koszyk u Olini.
Pingback:Adwentowe prezenty 2021 – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina