4 czerwca 2016
Buraczana kasza jaglana ze szparagami
Co ona znów wymyśliła? Super przepis powiadam Wam. A takie powstają przez przypadek. Serio. Zostało mi troszkę wywaru buraczanego i tak pomyślałam, że kasza jaglana ucieszyłaby się bardzo jakby ją pokolorować. No smakowo też jej nie ubyło wręcz przeciwnie. Buraczana kasza jaglana ze szparagami to hicior i moje odkrycie. Wrzuciłam tam jeszcze mikro liście groszku cukrowego i czosneczek. Całość niezwykle aromatyczna. Ale sama kasza jaglana buraczana już sama w sobie stanowi piękną kompozycję smakową. Działajcie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia buraczanej kaszy jaglanej ze szparagami (na 1 głodną osobę):
- 100 g kaszy jaglanej
- litr wywaru z buraków (mnie został po zupie, może być też koncentrat buraczany, sok z buraka)
- 7-8 szparagów
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: liście mikro groszku cukrowego
Sposób przyrządzenia buraczanej kaszy jaglanej ze szparagami:
- Kaszę jaglaną gotujemy w naszym buraczanym wywarze według przepisu na opakowaniu (około 10 minut pozwala na uzyskanie kaszy jaglanej al dente). Jeśli nie gotujecie kaszy w woreczku należy ją odcedzić po tym czasie.
- Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, lekko rozgrzewamy, wrzucamy pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi, czosnek pokrojony w plasterki. Dusimy przez około 2 minuty.
- Dodajemy kaszy jaglanej, całość mieszamy, solimy, pieprzymy, polewamy łyżką lub dwoma oliwy z oliwek i gotowe!
- Buraczana kasza jaglana ze szparagami świetnie smakuje gdy dodacie do niej młode listki groszku cukrowego.