Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne mazurek krówkowy

Mazurek krówkowy z lemon curdem

To był naprawdę spontaniczny pomysł na mazurka, którego zresztą zrobiłam na ostatnią chwilę. Mazurek krówkowy z lemon curdem to fajna odmiana dla słodkich mazurków. Serdecznie Wam polecam. A jeśli jesteście już poza świątecznym sezonem możecie spróbować wykorzystać lemon curd lub masę krówkową, lub oczywiście te dwie rzeczy na raz do innego ciasta. Na pewno będzie pyszne!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia mazurka krówkowego:

Na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g zmielonych migdałów (mąka migdałowa )
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 60 g cukru

Lemon Curd 

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 70 g masła

Masa krówkowa

  • 0,5 kg krówek cukierków
  • 3 łyżki mleka

Sposób przyrządzenia mazurka krówkowego:

  1. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Dodajemy masło pokrojone z kosteczkę (musi być schłodzone) oraz jajko i wszystko łączymy ze sobą. Na początku składniki mogą się słabo lepić, ale w miarę rozpuszczania masła na pewno wszytko połączy się w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto trzeba rozwałkować do rozmiarów 25×25 .Najlepiej wałkować ciasto na papierze do pieczenia, z którym to potem będziemy je przenosić do formy. Nasz mazurek musi mieć rant, dlatego przy każdym boku robimy takowy na około 1-1,5 cm. Spód przedziurawiamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut.
  2. Skórkę cytryny ścieramy na tarce (bez białej części). Sok z cytryn wyciskamy. Całość przelewamy do miski aluminiowej. Dodajmy cukier i jajka. Trzepaczką roztrzepujemy całość. Dodajemy pokrojone z kostkę masło. Do garnka nalewamy wody, stawiamy na nim miskę i w kąpieli wodnej przez około 10-15 minut cały czas mieszając staramy się uzyskać jednolita konsystencję curdu, która ma przypominać budyń. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
  3. Krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tak jak w przypadku curdu. Krówki do miski, miska do garnka z wodą. Pamiętajcie by ody było tyle, by nie dotykała miski! To bardzo ważne!!! Do krówek dodajemy mleka. Mieszamy aż do rozpuszczenia.
  4. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta zalewamy go masą krówkową. Kiedy ta zastygnie zdobimy ciasto curdem (np za pomocą tylki. Całość możecie posypać kruchą bezą.
  5. Nasz mazurek krówkowy z lemon curdem już gotowy!

W razie pytań piszcie!


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz