Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne chińskie z makaronem

Chińszczyzna z makaronem

Tak mi się nie chce gotować. Tak, ja też mam takie dni, ostatnio bardzo często. Zwalam na przesilenie wiosenne. Cyrków w kuchni nie chciało mi się wyprawiać i stać pół dnia, ale na chińskie naszła mnie chęć. Niestety w okolicy gdzie mieszkam nie znam dobrego chińskiego i przyznam, że w Łodzi ufam tylko jednej restauracji. Także jak się zachciało to trzeba robić. Niewiele myśląc poszłam na łatwiznę – kupiłam gotową, mrożoną mieszankę warzyw orientalnych, pierś z indyka, i żeby się pogrążyć makaron pszenny bez gotowania (zalewasz wrzątkiem i już). Resztę składników miałam w domu. Zrobienie obiadu trwało 15-17 minut, więc możemy nawet zaokrąglić, że 20. Myślę, że tyle to każdy wystoi. I powstała chińszczyzna z makaronem. Bez sosów z proszku, z moim własnym, na odrobinie mąki ryżowej. Koniecznie spróbujcie! Nie zawiedziecie się!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia chińszczyzny z makaronem:

  • 300 g piersi z indyka
  • 400 g warzyw mieszanki orientalnej (mrożonej z kiełkami fasoli mung, grzybami mun, pędami bambusa, porem lub cebulą) jeśli w składzie nie ma choć jednego z tych dwóch ostatnich musicie dodać sami
  • makaron pszenny błyskawiczny (u mnie typu wonton)
  • 3 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • pół ostrej papryczki
  • łyżka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia chińszczyzny z makaronem:

  1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzanego woka z olejem. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy i smażymy około 2 minut.
  2. Dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir, ostrą papryczkę. Następnie wrzucamy mieszankę orientalną. Mieszamy. Smażymy 2 minuty.
  3. Teraz do zimnej wody dodajemy sosu sojowego, łyżkę mąki ryżowej. Bardzo dokładnie mieszamy by powstała bez grudkowa struktura. Wlewamy do woka. Mieszamy całość. Dusimy około 3-5 minut w zależności od preferencji miękkości warzyw/ redukcji sosu. Pod koniec duszenia sosik ładnie oblepi wszystkie składniki.
  4. W czasie duszenia gotujemy wodę i zalewamy makaron, przykrywamy. Po 3-5 minutach (czas oczekiwania zależny od opisu na opakowaniu) odcedzamy makaron i dodajemy do woka. Całość dokładnie mieszamy i gotowe!
Dziękuję Było Pyszne chińskie z makaronem

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz