Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem
Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem z pewnością zainteresują szczęśliwych posiadaczy dzieci. Skąd taki wniosek? Kiedy wrzuciłam zdjęcie klopsików na instagram, kochane instamateczki mnie obserwujące pisały do mnie, że klopsy to jest ulubione danie ich pociech, że super i czekają na przepis. No i trochę musiały się naczekać nieszczęsne, bo mnie coś ostatnio prowadzenie instagrama idzie nadzwyczaj owocnie, ale z blogiem już gorzej. Generalnie muszę Wam zdradzić okrutną prawdę. Kocham gotować, cykać fotki, mieć kontakt z Wami na social media. Ale jak już dochodzi do tego etapu pisania przepisu to mnie czasem trafia niemoc. Dla mnie to z pewnością najbardziej żmudna sprawa. Dlatego mam w zanadrzu dla Was ogrom przepisów, jeszcze nie opublikowanych. No dobra, wróćmy do tych klopsów. Ja robiłam je z mięsa wołowego, ale jeśli robicie dla dzieciaczków polecam indyka.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia klopsików w sosie pomidorowym z makaronem:
- 400 g mięsa mielonego wołowego (lub innego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- jajko
- 400 ml sosu pomidorowego (u mnie domowej roboty, ale może być kupna passata pomidory w puszce)
- papryka słodka pół łyżeczki
- odrobina cukru
- olej
- makaron (u mnie świeży)
Sposób przyrządzenia klopsików w sosie pomidorowym z makaronem:
- Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem, cebulą, solimy, pieprzymy, dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut (może być dłużej, ja czasem odstawiam na całą noc, wtedy super przechodzą smaki).
- Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy 4 cm. Smażymy na oleju (niewielka ilość).
- Następnie usmażone klopsy zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy papryki słodkiej, soli, pieprzu, odrobinkę cukru. Mieszamy delikatnie. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
- W tym czasie gotujemy makaron.
- Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem z klopsikami. Możecie na wierzch posypać ulubionego sera, lub ulubionych świeżych ziół.