Ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe są takimi szybkimi ciachami, które dłużej się pieką niż robicie je sami. Wystarczy zmieszać zaledwie kilka składników, uformować z masy ciasteczka, wstawić do piekarnika i po chwili cudna magia kokosa roznosi się po całym domu. Ciasteczka na świeżo są bardzo chrupiące. Po wystygnięciu wsadzam je do woreczka foliowego i na następny dzień są znów mega miękkie.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasteczek kokosowych:
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki cukru kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4-5 łyżek oleju kokosowego
- opcjonalnie – kwiaty lawendy, płatki chabrów
Sposób przyrządzenia ciasteczek kokosowych:
Jajka ubijamy razem z cukrem. Dodajemy oleju (roztopionego), a następnie mąki pomieszanej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy (można już łyżką). Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni, góra-dół. Z masy formujemy ciasteczka i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możemy posypać płatkami kwiatów. Pieczemy około 17 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce.