Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne cisto biszkoptowe z antonówką

Ciasto biszkoptowe z antonówką

Ciasto biszkoptowe z antonówką – tylko nie mówcie, że brzmi skomplikowanie! Na rynku zobaczyłam uroczą babuleńkę z koszem antonówek to wiedziałam, że zaraz będę je miała u siebie w siatce. Starsza Pani narzekała, że nikt już nie lubi takich jabłek, bo nie słodkie, bo brzydkie. Ale zaraz potem dodała, że ma przedwojenną jabłonkę, niepryskaną i to z niej są te owoce. Kupiła mnie. I wyszło pyszne ciasto. Proste w wykonaniu i ujmujące prostotą smaku. Biszkoptowiec. Bo to nie taki prawdziwy biszkopt. Ubijam w tym przepisie całe jajka. Jak wiecie w biszkopcie ubijamy najpierw białka, potem żółtka.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta biszkoptowego z antonówką:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 antonówek
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 1/4 szklanki oleju

Sposób przyrządzenia ciasta biszkoptowego z antonówką:

  1. Żółtka ubijamy na wysokich obrotach miksera około 4 minut. Dodajemy cukier puder. Miksujemy jeszcze minutę. Wlewamy olej, mieszamy.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Formę do pieczenia (u mnie tortownica 22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, opruszamy mąką. Wylewamy ciasto do tortownicy.
  4. Umyte jabłka kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki nie zaburzając struktury połówki jabłka. Pokrojone jabłka przekładamy do ciasta starając się by pozostały nienaruszone.
  5. Pieczemy 50 minut w temperaturze 190 stopni.
  6. Studzimy na kratce.
  7. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz