17 października 2017
Ciasto biszkoptowe z antonówką
Ciasto biszkoptowe z antonówką – tylko nie mówcie, że brzmi skomplikowanie! Na rynku zobaczyłam uroczą babuleńkę z koszem antonówek to wiedziałam, że zaraz będę je miała u siebie w siatce. Starsza Pani narzekała, że nikt już nie lubi takich jabłek, bo nie słodkie, bo brzydkie. Ale zaraz potem dodała, że ma przedwojenną jabłonkę, niepryskaną i to z niej są te owoce. Kupiła mnie. I wyszło pyszne ciasto. Proste w wykonaniu i ujmujące prostotą smaku. Biszkoptowiec. Bo to nie taki prawdziwy biszkopt. Ubijam w tym przepisie całe jajka. Jak wiecie w biszkopcie ubijamy najpierw białka, potem żółtka.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta biszkoptowego z antonówką:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 antonówek
- cukier puder do posypania ciasta
- 1/4 szklanki oleju
Sposób przyrządzenia ciasta biszkoptowego z antonówką:
- Żółtka ubijamy na wysokich obrotach miksera około 4 minut. Dodajemy cukier puder. Miksujemy jeszcze minutę. Wlewamy olej, mieszamy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Formę do pieczenia (u mnie tortownica 22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, opruszamy mąką. Wylewamy ciasto do tortownicy.
- Umyte jabłka kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki nie zaburzając struktury połówki jabłka. Pokrojone jabłka przekładamy do ciasta starając się by pozostały nienaruszone.
- Pieczemy 50 minut w temperaturze 190 stopni.
- Studzimy na kratce.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.