18 października 2017
Zupa na jagnięcinie z soczewicą
Zupa na jagnięcinie z soczewicą to jest totalna bomba smakowa jaką popełniłam. Rozpływające się w ustach mięso, słodycz pomidorów i kukurydzy, ostrość papryki i aromat świeżego majeranku. Poezja. I nie bójcie się jagnięciny. Jest naprawdę pyszna. I to jedna z tych potraw, które same się robią.
Pewnie spytacie czy na innym mięsie będzie równie smaczna. Nie. Przykro mi. Jagnięcina jest na tyle wyjątkowa. Możecie spróbować z baraniną, ale myślę, że zupa będzie zdecydowanie łagodniejsza w woni mięsnej w wydaniu jagnięcym. Możecie spróbować z delikatna i młodą cielęciną to dla tych, którzy nawet w młodym wydaniu mięsa jagnięcego się go boją.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy na jagnięcinie z soczewicą:
- 400 g jagnięciny z kością
- 3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki lub domowy przecier pomidorowy 300 ml
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki kukurydzy w puszce
- zielona soczewica 7-8 łyżek czubatych
- pół ostrek papryczki (u mnie sporych rozmiarów)
- majeranek (najlepiej świeży)
- sól
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia zupy na jagnięcinie z soczewicą:
- Jagnięcinę myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Po pół godziny dodajemy obrane ząbki czosnku, solimy.
- Pomidory kroimy na 8 cząstek. Podsmażamy na maśle. Wrzucamy do wywaru.
- Dodajemy soczewicę. Gotujemy około 1 h co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie wrzucamy majeranek, kukurydzę i papryczkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
- Mięso z zupy wyciągamy, obieramy i wrzucamy do miseczek. Zalewamy wywarem i posypujemy świeżym majerankiem.