Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne zupa na jagnięcinie z soczewicą

Zupa na jagnięcinie z soczewicą

Zupa na jagnięcinie z soczewicą to jest totalna bomba smakowa jaką popełniłam. Rozpływające się w ustach mięso, słodycz pomidorów i kukurydzy, ostrość papryki i aromat świeżego majeranku. Poezja. I nie bójcie się jagnięciny. Jest naprawdę pyszna. I to jedna z tych potraw, które same się robią.

Pewnie spytacie czy na innym mięsie będzie równie smaczna. Nie. Przykro mi. Jagnięcina jest na tyle wyjątkowa. Możecie spróbować z baraniną, ale myślę, że zupa będzie zdecydowanie łagodniejsza w woni mięsnej w wydaniu jagnięcym. Możecie spróbować z delikatna i młodą cielęciną to dla tych, którzy nawet w młodym wydaniu mięsa jagnięcego się go boją.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy na jagnięcinie z soczewicą:

  • 400 g jagnięciny z kością
  • 3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki lub domowy przecier pomidorowy 300 ml
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kukurydzy w puszce
  • zielona soczewica 7-8 łyżek czubatych
  • pół ostrek papryczki (u mnie sporych rozmiarów)
  • majeranek (najlepiej świeży)
  • sól
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia zupy na jagnięcinie z soczewicą:

  1. Jagnięcinę myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Po pół godziny dodajemy obrane ząbki czosnku, solimy.
  2. Pomidory kroimy na 8 cząstek. Podsmażamy na maśle. Wrzucamy do wywaru.
  3. Dodajemy soczewicę. Gotujemy około 1 h co jakiś czas mieszając.
  4. Po tym czasie wrzucamy majeranek, kukurydzę i papryczkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
  5. Mięso z zupy wyciągamy, obieramy i wrzucamy do miseczek. Zalewamy wywarem i posypujemy świeżym majerankiem.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz