20 października 2021
Ciasto dyniowe
Sezon na dynię w pełni. Oprócz wytrawnych przepisów i od razu nasuwającej się kulinarnie zupy dyniowej zrób z puree z dyni coś słodkiego.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta dyniowego:
- 250 g puree z dyni (szklanka +2 łyżki)
- skórka z jednej pomarańczy
- 3 jajka
- 300 g mąki (1,5 szklanki)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g oleju (około 1/3 szklanki)
- 140 g erytrolu (niepełna szklanka)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia ciasta dyniowego:
Jajka ubijamy z erytrolem, dodajemy puree, olej, starta na tarce skórkę z pomarańczy, przyprawy. Miksujemy. Dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 185 stopniach 50-55 minut. Do suchego patyczka.