Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
CIASTO DYNIOWE

Ciasto dyniowe

Sezon na dynię w pełni. Oprócz wytrawnych przepisów i od razu nasuwającej się kulinarnie zupy dyniowej zrób z puree z dyni coś słodkiego.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta dyniowego:

  • 250 g puree z dyni (szklanka +2 łyżki)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 3 jajka
  • 300 g mąki (1,5 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g oleju (około 1/3 szklanki)
  • 140 g erytrolu (niepełna szklanka)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przyrządzenia ciasta dyniowego:

Jajka ubijamy z erytrolem, dodajemy puree, olej, starta na tarce skórkę z pomarańczy, przyprawy. Miksujemy. Dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 185 stopniach 50-55 minut. Do suchego patyczka.


[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz