Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
CIASTO DYNIOWE

Ciasto dyniowe

Sezon na dynię w pełni. Oprócz wytrawnych przepisów i od razu nasuwającej się kulinarnie zupy dyniowej zrób z puree z dyni coś słodkiego.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta dyniowego:

  • 250 g puree z dyni (szklanka +2 łyżki)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 3 jajka
  • 300 g mąki (1,5 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g oleju (około 1/3 szklanki)
  • 140 g erytrolu (niepełna szklanka)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przyrządzenia ciasta dyniowego:

Jajka ubijamy z erytrolem, dodajemy puree, olej, starta na tarce skórkę z pomarańczy, przyprawy. Miksujemy. Dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 185 stopniach 50-55 minut. Do suchego patyczka.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz