Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Chałka zero waste z brzoskwiniami

Dziś na tapetę wjeżdża dwudniowa chałka potraktowana letnimi brzoskwiniami. Kwintesencją lata są dla mnie proste składniki, dobrej jakości. Z zaledwie kilku (tu 4) składników jesteś w stanie wyczarować magię.

Składniki potrzebne do przygotowania Chałki zero waste z brzoskwiniami

  • nie pierwszej świeżości chałka
  •  5 małych brzoskwiń 
  • 2 łyżeczki masła klarowanego 
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 

Sposób przyrządzenia Chałki zero waste z brzoskwiniami

Chałkę kroimy w kromki 2 cm. Brzoskwinie kroimy w ćwiartki. Na 1 łyżce masła klarowanego dusimy brzoskwinie około 4 minut (w połowie tego czasu dodajemy miodu/syropu klonowego- powyżej 1 r z). Mieszamy co jakiś czas by brzoskwinie nie przywarły. Przekładamy na miskę. Na patelnię po brzoskwiniach wrzucamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, kładziemy dwie kromki chałki i podsmażamy po minucie z każdej strony. Na gorącą chałkę układamy brzoskwinie. Jemy ciepłe. 


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

2 komentarze

  • Iza

    przydałby się przepis na samą chałkę. ostatnio trudno dostać w sklepach czy piekarniach dobrą chałkę, a biorąc pod uwagę to, że przepisy z tego bloga na wypieki jeszcze mnie nie zawiodły – byłby to kolejny strzał w 10!

    14 listopada 2021 at 23:32

Zostaw komentarz