Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Chałka zero waste z brzoskwiniami

Dziś na tapetę wjeżdża dwudniowa chałka potraktowana letnimi brzoskwiniami. Kwintesencją lata są dla mnie proste składniki, dobrej jakości. Z zaledwie kilku (tu 4) składników jesteś w stanie wyczarować magię.

Składniki potrzebne do przygotowania Chałki zero waste z brzoskwiniami

  • nie pierwszej świeżości chałka
  •  5 małych brzoskwiń 
  • 2 łyżeczki masła klarowanego 
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 

Sposób przyrządzenia Chałki zero waste z brzoskwiniami

Chałkę kroimy w kromki 2 cm. Brzoskwinie kroimy w ćwiartki. Na 1 łyżce masła klarowanego dusimy brzoskwinie około 4 minut (w połowie tego czasu dodajemy miodu/syropu klonowego- powyżej 1 r z). Mieszamy co jakiś czas by brzoskwinie nie przywarły. Przekładamy na miskę. Na patelnię po brzoskwiniach wrzucamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, kładziemy dwie kromki chałki i podsmażamy po minucie z każdej strony. Na gorącą chałkę układamy brzoskwinie. Jemy ciepłe. 


[mailerlite_form form_id=1]

2 komentarze

  • Iza

    przydałby się przepis na samą chałkę. ostatnio trudno dostać w sklepach czy piekarniach dobrą chałkę, a biorąc pod uwagę to, że przepisy z tego bloga na wypieki jeszcze mnie nie zawiodły – byłby to kolejny strzał w 10!

    14 listopada 2021 at 23:32

Zostaw komentarz