12 sierpnia 2021
Chałka zero waste z brzoskwiniami
Dziś na tapetę wjeżdża dwudniowa chałka potraktowana letnimi brzoskwiniami. Kwintesencją lata są dla mnie proste składniki, dobrej jakości. Z zaledwie kilku (tu 4) składników jesteś w stanie wyczarować magię.
Składniki potrzebne do przygotowania Chałki zero waste z brzoskwiniami
- nie pierwszej świeżości chałka
- 5 małych brzoskwiń
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Sposób przyrządzenia Chałki zero waste z brzoskwiniami
Chałkę kroimy w kromki 2 cm. Brzoskwinie kroimy w ćwiartki. Na 1 łyżce masła klarowanego dusimy brzoskwinie około 4 minut (w połowie tego czasu dodajemy miodu/syropu klonowego- powyżej 1 r z). Mieszamy co jakiś czas by brzoskwinie nie przywarły. Przekładamy na miskę. Na patelnię po brzoskwiniach wrzucamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, kładziemy dwie kromki chałki i podsmażamy po minucie z każdej strony. Na gorącą chałkę układamy brzoskwinie. Jemy ciepłe.

Iza
przydałby się przepis na samą chałkę. ostatnio trudno dostać w sklepach czy piekarniach dobrą chałkę, a biorąc pod uwagę to, że przepisy z tego bloga na wypieki jeszcze mnie nie zawiodły – byłby to kolejny strzał w 10!
Karolina Osica
Iza! ja mam taki przepis, koniecznie muszę wrzucic ! zrobie to do konca listopada :*