Ciasto dyniowe
Dynia jest dobra na wszystko. Na październikowe tęsknoty za latem, na listopadowe pochmurne dni, nawet w grudniu w oczekiwaniu na Święta. Dla mnie dynia to nie tylko wytrawne potrawy, ale też słodkości. Często robię ciasto dyniowe. Tym razem postanowiłam pójść w coś ala blondi, tylko z dynią. Mokre ciasto, bo dodałam dużo dyni, mało mąki. Mięciutkie i aromatyczne bo dodałam kardamonu. Koniecznie spróbujcie. A! Jaka dynia? Ja polecam odmianę muskatową, moją ulubioną. Diabelsko, cudnie słodka. Nie hokkaido. Broń Boże.
No to do dzieła! Ciasto dyniowe samo się nie zrobi!
P.S. Do zrobienia mojego ciasta użyłam namoczonych wiórek kokosowych. Nie był to zabieg celowy – wcześniej robiłam mleko kokosowe, zostały mi wiórki i wykorzystałam je do ciasta. Jak może wpłynąć na ciasto użycie suchych wiórek? Ciasto może nie wyjść typu blondie czy brownie tylko normalnej konsystencji. Ale bez obaw, też będzie dobre!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta dyniowego:
- 3 jajka
- pół szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru lub erytrolu
- łyżeczka kardamonu mielonego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g wiórek kokosowych
- 1 szklanka drobno startej dyni
Sposób przyrządzenia ciasta dyniowego:
- Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, kardamon, wiórki i wszystko razem miksujemy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i dodajemy do masy, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy dynię i wszystkie składniki mieszamy łyżką.
- Formę (u mnie 20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia natłuszczamy masłem, opruszamy mąką i wylewamy ciasto.
- Ciasto dyniowe pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 stopni, funkcja w piekarniku grzałka góra-dół.
Edukacyjne Blogi
Fajnie, że są wyszukiwarki internetowe i takie portale w sieci jak Twój. Jest merytoryczny i lekko zabawny. Widać, że wkładasz wiele serca w każdy post. Dzięki!