18 listopada 2017
Makaron z dynią i chimichurri
Tego dania nie odmówią nawet ludzie, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Sekretem bez dwóch zdań jest boski sos. Makaron z dynią i chimichurri wymiata. Ja zawsze sosu robię więcej. Często go modyfikuję, jednak przyznam, że bazą dla mnie jest zawsze pietruszka i tej nigdy nie pomijam. Tak naprawdę chimichurri argentyńskie robi się z pietruszką, oregano i kolendrą.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu z dynią i chimichurri:
- makaron 200 g
- dynia (u mnie odmiana muscat de provence) około 100 g
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sos
- pęczek natki pietruszki (spory pęczek, jeśli jest mały to 2 a nawet 3)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (do sosu)
- garść liści kolendry
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
Sposób przyrządzenia makaronu z dynią i chimichurri:
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
- Dynię obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Przygotowujemy sos – przepis poniżej.
- Na patelni podsmażamy minutkę na łyżce oliwy z oliwek pokrojoną dynię. Solimy. Dodajemy makaron. Całość mieszamy i podsmażamy minutę/półtorej. Zalewamy sosem, Energicznie mieszamy i ściągamy z ognia.
Sposób przyrządzenia sosu:
- Obrywamy listki natki pietruszki i kolendry (jeśli macie bardzo dobry blender możecie wrzucić też pokrojone łodyżki do blendera).
- Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na mniejsze kawałki.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
- Te i resztę składników wrzucamy do blendera i blendujemy (jeśli chodzi o sól dodajecie szczyptę, nie za dużo).
- Z sosu można zrobić gładką masę, ale zazwyczaj musi być więcej składników w blenderze by taki efekt uzyskać, chyba, że tak jak wyżej napisałam macie dobry blender.
Gotowe! Możecie całość posypać parmezanem.
