Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne makaron z dynią i chimichurri

Makaron z dynią i chimichurri

Tego dania nie odmówią nawet ludzie, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Sekretem bez dwóch zdań jest boski sos. Makaron z dynią i chimichurri wymiata. Ja zawsze sosu robię więcej. Często go modyfikuję, jednak przyznam, że bazą dla mnie jest zawsze pietruszka i tej nigdy nie pomijam. Tak naprawdę chimichurri argentyńskie robi się z pietruszką, oregano i kolendrą.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu z dynią i chimichurri:

  • makaron 200 g
  • dynia (u mnie odmiana muscat de provence) około 100 g
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Sos

  • pęczek natki pietruszki (spory pęczek, jeśli jest mały to 2 a nawet 3)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (do sosu)
  • garść liści kolendry
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól

Sposób przyrządzenia makaronu z dynią i chimichurri:

  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
  2. Dynię obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Przygotowujemy sos – przepis poniżej.
  4. Na patelni podsmażamy minutkę na łyżce oliwy z oliwek pokrojoną dynię. Solimy. Dodajemy makaron. Całość mieszamy i podsmażamy minutę/półtorej. Zalewamy sosem, Energicznie mieszamy i ściągamy z ognia.
Sposób przyrządzenia sosu:
  1. Obrywamy listki natki pietruszki i kolendry (jeśli macie bardzo dobry blender możecie wrzucić też pokrojone łodyżki do blendera).
  2. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Te i resztę składników wrzucamy do blendera i blendujemy (jeśli chodzi o sól dodajecie szczyptę, nie za dużo).
  5. Z sosu można zrobić gładką masę, ale zazwyczaj musi być więcej składników w blenderze by taki efekt uzyskać, chyba, że tak jak wyżej napisałam macie dobry blender.

Gotowe! Możecie całość posypać parmezanem.

Dziękuję Było Pyszne makaron z dynią i chimichurri


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do  newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz