2 listopada 2019
Ciasto „Kubuś”
Nazwa wcale nie wzięła się od imienia mojego synka, ale od nazwy soku. Swojego czasu bez opamiętania i kontroli czyjejkolwiek wypisałam ten sok na umór. A tu zdrowiej, bo MARCHEW, JABŁKO, BANAN (czyli Kubusiowe smaki) zamknięte w ciachu na mące orkiszowej. Koniecznie dodajcie wanilii i kurkumy! Aaaa ciasto wychodzi mocno mokre!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta „Kubuś”:
- 1 średnie jabłko
- 1 średni banan
- 1 spora marchewka
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 laska wanilii
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia ciasta „Kubuś”:
- Obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do rondelka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko.
- Wszystko zalewamy odrobiną wody, tak żeby przykryło całość i gotujemy około 4-5 minuty do odparowania, co jakiś czas mieszając.
- Ugotowaną marchew i jabłko blendujemy i studzimy.
- Banana rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy do puree.
- Następnie dodajemy jajka, kurkumę i olej, ziarna z laski wanilii i całość mieszamy.
- Przesiewamy mąkę i stopniowo mieszamy ją z masą.
- Ciasto przelewamy do małej keksówki (nasmarowałam ją wcześniej tłuszczem) i pieczemy w piekarniku 35 minut w 190 stopniach.