Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne ciasto Kubuś

Ciasto „Kubuś”

Nazwa wcale nie wzięła się od imienia mojego synka, ale od nazwy soku. Swojego czasu bez opamiętania i kontroli czyjejkolwiek wypisałam ten sok na umór. A tu zdrowiej, bo MARCHEW, JABŁKO, BANAN (czyli Kubusiowe smaki) zamknięte w ciachu na mące orkiszowej. Koniecznie dodajcie wanilii i kurkumy! Aaaa ciasto wychodzi mocno mokre!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta „Kubuś”:

  • 1 średnie jabłko 
  • 1 średni banan 
  • 1 spora marchewka
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej 
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia ciasta „Kubuś”:

  1. Obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do rondelka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko.
  2. Wszystko zalewamy odrobiną wody, tak żeby przykryło całość i gotujemy około 4-5 minuty do odparowania, co jakiś czas mieszając. 
  3. Ugotowaną marchew i jabłko blendujemy i studzimy. 
  4. Banana rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy do puree.
  5. Następnie dodajemy jajka, kurkumę i olej, ziarna z laski wanilii i całość mieszamy. 
  6. Przesiewamy mąkę i stopniowo mieszamy ją z masą.
  7. Ciasto przelewamy do małej keksówki (nasmarowałam ją wcześniej tłuszczem) i pieczemy w piekarniku 35 minut w 190 stopniach.

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz