Ciasto „Kubuś”

Nazwa wcale się nie wzięła od imienia mojego dziecka , ale od nazwy soku, który bez opamiętania i kontroli czyjejkolwiek wypisałam na umór. A tu zdrowiej, bo MARCHEW, JABŁKO, BANAN (czyli Kubusiowe smaki) zamknięte w ciachu na mące orkiszowej. Koniecznie dodajcie wanilii i kurkumy! Aaaa ciasto wychodzi mocno mokre!

SKŁADNIKI:

  • 1 średnie jabłko
  • 1 średni banan
  • 1 spora marchewka
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  • Obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do rondelka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko, zalewamy odrobiną wody(tak żeby przykryło całość i gotujemy około 4-5 minuty (do odparowania, co jakiś czas mieszając).
  • Blendujemy i studzimy.
  • Banana rozgniatamy dokładnie widelcem dodajemy do puree, następnie dodajemy jajka, kurkumę i olej, ziarna z laski wanilii i całość mieszamy.
  • Przesiewamy mąkę i stopniowo mieszamy ją z masą.
  • Ciasto przelewamy do małej keksówki (nasmarowałam ją wcześniej tłuszczem) i pieczemy w piekarniku 35 minut w 190 stopniach.