Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne ciasto Kubuś

Ciasto „Kubuś”

Nazwa wcale nie wzięła się od imienia mojego synka, ale od nazwy soku. Swojego czasu bez opamiętania i kontroli czyjejkolwiek wypisałam ten sok na umór. A tu zdrowiej, bo MARCHEW, JABŁKO, BANAN (czyli Kubusiowe smaki) zamknięte w ciachu na mące orkiszowej. Koniecznie dodajcie wanilii i kurkumy! Aaaa ciasto wychodzi mocno mokre!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta „Kubuś”:

  • 1 średnie jabłko 
  • 1 średni banan 
  • 1 spora marchewka
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej 
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia ciasta „Kubuś”:

  1. Obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do rondelka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko.
  2. Wszystko zalewamy odrobiną wody, tak żeby przykryło całość i gotujemy około 4-5 minuty do odparowania, co jakiś czas mieszając. 
  3. Ugotowaną marchew i jabłko blendujemy i studzimy. 
  4. Banana rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy do puree.
  5. Następnie dodajemy jajka, kurkumę i olej, ziarna z laski wanilii i całość mieszamy. 
  6. Przesiewamy mąkę i stopniowo mieszamy ją z masą.
  7. Ciasto przelewamy do małej keksówki (nasmarowałam ją wcześniej tłuszczem) i pieczemy w piekarniku 35 minut w 190 stopniach.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz