Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy z warzywami to genialne źródło żelaza dla Twojego dziecka ! To właśnie soczewica i mąka owsiana sprawiają, że danie jest bogate w żelazo. Nie wiem czy wiecie ale wszystkie strączkowe dobrze jest moczyć przed gotowaniem. Szczegóły w eBooku w rozdziale żelazne zasady. Z podanej porcji wychodzi 8 muffinek (można piec normalnie w brytfance, ale ja nie miałam).

SKŁADNIKI:

  • 200 g soczewicy czerwonej marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera sporego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • opcjonalnie 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki gałki
  • w wersji dla dorosłych sól 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Soczewicę gotujemy do miękkości w wodzie aż do rozgotowania i odparowania wody.

Dodajemy do niej rozgniecione widelcem warzywa ugotowane do miękkości (u nas z rosolu, możecie tez zetrzeć na tarce) .

Dodajemy drobno posiekanej cebulki, czosnku przeciśniętego przez praskę, jajko i mąkę owsianą, olej. Całość doprawiamy pieprzem, gałką.Możecie dodać swoich ulubionych ziół. Ja postawiłam na dużą ilość czosnku(te dwa ząbki to były zębiska i maprawdę fajnie to było czuć) .

Masę przekładamy do formy i pieczemy w 190 stopniach około 50 minut. Pasztet powinien wystygnąć zanim go zjecie (wtedy będzie taki bardziej do krojenia, a najlepszy jest na drugi dzień ).