Pasztet z soczewicy z warzywami to genialne źródło żelaza dla Twojego dziecka ! To właśnie soczewica i mąka owsiana sprawiają, że danie jest bogate w żelazo. Nie wiem czy wiecie ale wszystkie strączkowe dobrze jest moczyć przed gotowaniem. Szczegóły w eBooku w rozdziale żelazne zasady. Z podanej porcji wychodzi 8 muffinek (można piec normalnie w brytfance, ale ja nie miałam).
SKŁADNIKI:
- 200 g soczewicy czerwonej marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera sporego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki mąki owsianej
- opcjonalnie 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki gałki
- w wersji dla dorosłych sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Soczewicę gotujemy do miękkości w wodzie aż do rozgotowania i odparowania wody.
Dodajemy do niej rozgniecione widelcem warzywa ugotowane do miękkości (u nas z rosolu, możecie tez zetrzeć na tarce) .
Dodajemy drobno posiekanej cebulki, czosnku przeciśniętego przez praskę, jajko i mąkę owsianą, olej. Całość doprawiamy pieprzem, gałką.Możecie dodać swoich ulubionych ziół. Ja postawiłam na dużą ilość czosnku(te dwa ząbki to były zębiska i maprawdę fajnie to było czuć) .
Masę przekładamy do formy i pieczemy w 190 stopniach około 50 minut. Pasztet powinien wystygnąć zanim go zjecie (wtedy będzie taki bardziej do krojenia, a najlepszy jest na drugi dzień ).
