Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy z warzywami to genialne źródło żelaza dla Twojego dziecka! To właśnie soczewica i mąka owsiana sprawiają, że danie jest bogate w żelazo. Nie wiem czy wiecie ale wszystkie strączkowe dobrze jest moczyć przed gotowaniem. Szczegóły w e-booku w rozdziale żelazne zasady. Z podanej porcji wychodzi 8 muffinek (można piec normalnie w brytfance, ale ja nie miałam).

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pasztetu z soczewicy:

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 małe marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/8 selera sporego 
  • 1 jajko 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • szczypta pieprzu 
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • opcjonalnie 2-3 łyżki oleju rzepakowego 
  • pół łyżeczki gałki
  • w wersji dla dorosłych sól 

Sposób przyrządzenia pasztetu z soczewicy:

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości w wodzie aż do rozgotowania i odparowania wody. 
  2. Dodajemy do niej rozgniecione widelcem warzywa ugotowane do miękkości (u nas z rosołu, możecie też zetrzeć na tarce). 
  3. Dodajemy drobno posiekanej cebulki, czosnku przeciśniętego przez praskę, jajko, mąkę owsianą i olej.
  4. Całość doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową.
  5. Możecie dodać swoich ulubionych ziół. Ja postawiłam na dużą ilość czosnku (te dwa ząbki to były zębiska i naprawdę fajnie to było czuć). 
  6. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 190 stopniach około 50 minut. Pasztet powinien wystygnąć zanim go zjecie (wtedy będzie taki bardziej do krojenia, a najlepszy jest na drugi dzień ).


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz