6 grudnia 2016
Ciasto z mango
Jedliście kiedyś mango w cieście? Wpadłam na ten szalony pomysł w obliczu chęci posiadania (w miarę szybko) pysznego ciasta a mango już mocno dojrzałe leżało w lodówce i aż prosiło się: Zjedz mnie! To co miałam w lodówce połączyłam i wyszło pyszne ciasto z mango ! Kto nie jadł mango w takiej formie koniecznie musi spróbować. Wystarczy zamknąć oczy i przenieść się w prawie zimowy wieczór do ciepłych krajów, im większą blaszkę upieczecie, tym dłużej możecie z tej ciepłoty nie wracać! Tylko uwaga, znika szybko!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta z mango:
- 5 jajek „L”
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- czubata szklanka mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duże, dojrzałe mango (lub dwa mniejsze)
- opcjonalnie polewa czekoladowa/ cukier puder
Sposób przyrządzenia ciasta z mango:
- Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurtu i oleju. Mieszamy.
- Proszek do pieczenia mieszamy z mąką a następnie wsypujemy do masy. Miksujemy.
- Ciasto przelewamy do formy (u mnie 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i opruszonej mąką.
- Obrane mango pokrojone w średnią kostkę układamy na wierzchu ciasta.
- Pieczemy 40 minut w 185- 190 stopniach. Studzimy na kratce. Można po wystudzeniu zalać ciasto polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.