Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
ciasto z mango

Ciasto z mango

Jedliście kiedyś mango w cieście? Wpadłam na ten szalony pomysł w obliczu chęci posiadania (w miarę szybko) pysznego ciasta a mango już mocno dojrzałe leżało w lodówce i aż prosiło się: Zjedz mnie! To co miałam w lodówce połączyłam i wyszło pyszne ciasto z mango ! Kto nie jadł mango w takiej formie koniecznie musi spróbować. Wystarczy zamknąć oczy i przenieść się w prawie zimowy wieczór do ciepłych krajów, im większą blaszkę upieczecie, tym dłużej możecie z tej ciepłoty nie wracać! Tylko uwaga, znika szybko!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta z mango:

  • 5 jajek „L”
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • czubata szklanka mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duże, dojrzałe mango (lub dwa mniejsze)
  • opcjonalnie polewa czekoladowa/ cukier puder

Sposób przyrządzenia ciasta z mango:

  1. Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurtu i oleju. Mieszamy.
  2. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką a następnie wsypujemy do masy. Miksujemy.
  3. Ciasto przelewamy do formy (u mnie 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i opruszonej mąką.
  4. Obrane mango pokrojone w średnią kostkę układamy na wierzchu ciasta.
  5. Pieczemy 40 minut w 185- 190 stopniach. Studzimy na kratce. Można po wystudzeniu zalać ciasto polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz