Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne domowe kokosanki

Domowe kokosanki

Uwielbiam wszystko co ma w składzie kokos, serio! A kokosankami zajadałam się w dzieciństwie. Kupnymi. Od jakiegoś czasu robię „swoje”. Najczęściej robię je, gdy zostanie mi z czegoś białek a nie chcę robić oczywistej bezy. Ich przygotowanie nie trwa długo, a struktura po upieczeniu jest fantastyczna- na świeżo po upieczeniu macie chrupiący wierzch i miękki środek, potem całość robi się mięciutka. P. S Sprawdzajcie skład wiórek kokosowych, niektóre mają w składzie dwutlenek siarki.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia domowych kokosanek:

  • 6 białek
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 130 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g masła rozpuszczonego i wystudzonego

Sposób przyrządzenia domowych kokosanek: 

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy do połączenia się składników.
  2. Do masy przesypujemy wiórki kokosowe, mieszamy delikatnie łyżką, następnie stopniowo wlewamy masło (nie może być gorące ani ciepłe – musi wystygnąć) i znów dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
  3. Formujemy kokosanki (ja użyłam do tego dwóch łyżek, ale możecie uformować kokosanki ręką w kształcie kulek), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika opcja góra dół, na 170 stopni na 18-20 minut.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz