Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne deser szpinakowy

Deser wielkanocny z ciasta szpinakowego

Wielkanoc tuż, tuż! Dlatego mam dla Was propozycję na deser w sam raz na ten czas! Nie wiem jak Wam, ale mnie może to z racji czasu wiosennego te święta kojarzą się z kolorem zielonym. W deserze od razu przełożyło mi się to na ciasto szpinakowe. Upiekłam więc blaszkę i postanowiłam je rozdzielić na dwie części – połowę tradycyjnie przełożyłam mascarpone a drugą połówkę rozdrobniłam, uznałam, że podana w formie mini deserków dla przykładu po świątecznym śniadanku do kawki będzie idealna! Łapcie więc przepis może ktoś skorzysta.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia deseru wielkanocnego z ciasta szpinakowego:

  • 4jajka
  • szklanka cukru drobnego Diamant
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 400 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Diamant
  • połowa owocu granatu 

Sposób przyrządzenia deseru wielkanocnego z ciasta szpinakowego:

  1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy dokładnie z wody, dobrze jest go potraktować blenderem wtedy bedziecie mieć równomiernie zielony kolor ciasta (ja tego nie zrobiłam).
  2. Mikserem ubijamy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy stopniowo olej i delikatnie na najmniejszych obrotach miksujemy tylko do połączenia składników, potem dodajemy rozdrobniony i odsączony z wody szpinak, mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do masy i mieszamy szpatułką do połączenia składników.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu i ostudzeniu wierzchnią, nierówną  warstwę ciasta odkrawamy. I tu Wasza decyzja – czy bedziecie przekładać ciasto tradycyjnie czy tak jak ja zrobicie pół na pół.
  6. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
  7. Jeśli zdecydujecie się na tradycyjną opcję kroimy ciasto na dwa blaty i przekładamy serkiem, posypujemy ziarnami granatu.
  8. Jeśli pół na pół, to jedną połówkę ciasta kruszymy (plus ta góra z nierówności) i w miseczkach, kubkach układamy warstwę kruszonego ciasta, serka mascarpone, wierzch zrobimy granatem.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz