5 kwietnia 2019
Deser wielkanocny z ciasta szpinakowego
Wielkanoc tuż, tuż! Dlatego mam dla Was propozycję na deser w sam raz na ten czas! Nie wiem jak Wam, ale mnie może to z racji czasu wiosennego te święta kojarzą się z kolorem zielonym. W deserze od razu przełożyło mi się to na ciasto szpinakowe. Upiekłam więc blaszkę i postanowiłam je rozdzielić na dwie części – połowę tradycyjnie przełożyłam mascarpone a drugą połówkę rozdrobniłam, uznałam, że podana w formie mini deserków dla przykładu po świątecznym śniadanku do kawki będzie idealna! Łapcie więc przepis może ktoś skorzysta.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia deseru wielkanocnego z ciasta szpinakowego:
- 4jajka
- szklanka cukru drobnego Diamant
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 400 g szpinaku (u mnie mrożony)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru Diamant
- połowa owocu granatu
Sposób przyrządzenia deseru wielkanocnego z ciasta szpinakowego:
- Szpinak rozmrażamy, odsączamy dokładnie z wody, dobrze jest go potraktować blenderem wtedy bedziecie mieć równomiernie zielony kolor ciasta (ja tego nie zrobiłam).
- Mikserem ubijamy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy stopniowo olej i delikatnie na najmniejszych obrotach miksujemy tylko do połączenia składników, potem dodajemy rozdrobniony i odsączony z wody szpinak, mieszamy.
- Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do masy i mieszamy szpatułką do połączenia składników.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu i ostudzeniu wierzchnią, nierówną warstwę ciasta odkrawamy. I tu Wasza decyzja – czy bedziecie przekładać ciasto tradycyjnie czy tak jak ja zrobicie pół na pół.
- Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
- Jeśli zdecydujecie się na tradycyjną opcję kroimy ciasto na dwa blaty i przekładamy serkiem, posypujemy ziarnami granatu.
- Jeśli pół na pół, to jedną połówkę ciasta kruszymy (plus ta góra z nierówności) i w miseczkach, kubkach układamy warstwę kruszonego ciasta, serka mascarpone, wierzch zrobimy granatem.