Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne deser szpinakowy

Deser wielkanocny z ciasta szpinakowego

Wielkanoc tuż, tuż! Dlatego mam dla Was propozycję na deser w sam raz na ten czas! Nie wiem jak Wam, ale mnie może to z racji czasu wiosennego te święta kojarzą się z kolorem zielonym. W deserze od razu przełożyło mi się to na ciasto szpinakowe. Upiekłam więc blaszkę i postanowiłam je rozdzielić na dwie części – połowę tradycyjnie przełożyłam mascarpone a drugą połówkę rozdrobniłam, uznałam, że podana w formie mini deserków dla przykładu po świątecznym śniadanku do kawki będzie idealna! Łapcie więc przepis może ktoś skorzysta.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia deseru wielkanocnego z ciasta szpinakowego:

  • 4jajka
  • szklanka cukru drobnego Diamant
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 400 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Diamant
  • połowa owocu granatu 

Sposób przyrządzenia deseru wielkanocnego z ciasta szpinakowego:

  1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy dokładnie z wody, dobrze jest go potraktować blenderem wtedy bedziecie mieć równomiernie zielony kolor ciasta (ja tego nie zrobiłam).
  2. Mikserem ubijamy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy stopniowo olej i delikatnie na najmniejszych obrotach miksujemy tylko do połączenia składników, potem dodajemy rozdrobniony i odsączony z wody szpinak, mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do masy i mieszamy szpatułką do połączenia składników.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu i ostudzeniu wierzchnią, nierówną  warstwę ciasta odkrawamy. I tu Wasza decyzja – czy bedziecie przekładać ciasto tradycyjnie czy tak jak ja zrobicie pół na pół.
  6. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
  7. Jeśli zdecydujecie się na tradycyjną opcję kroimy ciasto na dwa blaty i przekładamy serkiem, posypujemy ziarnami granatu.
  8. Jeśli pół na pół, to jedną połówkę ciasta kruszymy (plus ta góra z nierówności) i w miseczkach, kubkach układamy warstwę kruszonego ciasta, serka mascarpone, wierzch zrobimy granatem.

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz