Dorsz ze szparagami
Bo najlepsze są dania z przypadku! W tym roku były to pierwsze szparagi! Najchętniej rzuciłabym się na nie od razu, bo taką miałam chęć! A że tego samego dnia kupiłam polędwicę z dorsza, którą też kocham, ubóstwiam i same ach i ech – to pomyślałam, że połączę te dwa cudeńka i obiad jak ta lala! Ja wiem, że pewnie niektórzy, jak nie większość pomyślą sobie „No a gdzie ziemniaki, ryż, kopytka, kasza itd”. Ale ja ostatnio ochoty nie mam na zapychacze, raz na jakiś czas zrobię makaron (bo ten kocham miłością stałą i niezmienną), ale poza tym to jeśli już się decyduję na kaszę czy ziemniaki to robię je z samymi warzywami (bez mięsa czy ryby). No dobrze, ale wróćmy do naszych szparagów i dorsza. Czasu było mało, bo szykowało się wyjście, więc pomyślałam, że potraktuję je patelnią! Oj tak, to był strzał w dziesiątkę! Dorsz ze szparagami poleca się jako zdrowy i totalnie smaczny obiad!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia dorsza ze szparagami:
- pęczek szparagów
- polędwica z dorsza 400 g
- strata skórka z 1 jednej cytryny
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju
- 2 cebulki szalotki
- 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia dorsza ze szparagami:
- Szparagi i dorsza myjemy. Wycieramy delikatnie ręcznikami papierowymi.
- Szparagom odcinamy (ja na wyczucie odłamuje) łykowate końcówki. Polecam ich nie wyrzucać, tylko zamrozić i potem wykorzystać na zupę krem.
- Dorsza kroimy na kilka części (u mnie 400 g dorsza pokroiłam na 4 kawałki). Każdy posypałam solą, pieprzem, skórką z cytryny i tymiankiem.
- Cebulkę pokroiłam w ósemki, czosnek w plasterki.
- W tym samym czasie rozgrzałam dwie patelnie. Na jedną wlałam olej na drugą oliwę. Na tą z oliwą wrzucamy szparagi. Na tą z olejem wkładamy ostrożnie dorsza cebulkę, czosnek. Smażymy na małym ogniu. Szparagi mieszamy co jakiś czas by równomiernie się podsmażyły. Powinny zachować swój żywo zielony kolor (myślę, że szparagi przynajmniej te cienkie jak u mnie będą potrzebować max 5 minut). Po około 2-3 minutach rybę odwracamy na drugą stronę i uważamy żeby cebulka się nam nie spaliła. Smażymy 2 minuty.
- Szparagi i dorsza ściągamy z ognia z tym samym czasie (szparagi mogą potrzebować odrobiny mniej czasu).