Mini serniczki z borówkami
Pierwotny zamysł to był po prostu sernik z malinami. Ale maliny ze sklepów wyparowały, więc kupiłam borówki. Potem zaczęły się przygotowania do majówki i pomyślałam, że zamiast tradycyjnego sernika zrobię taki serniko – biszkopt, żeby konsystencja ciasta była lepsza w podróży, piknikach. A potem to już bardzo szybko wymyśliłam, że zrobię mini wersje! Wygodnie, bez krojenia! Więc to już totalnie majówkowa propozycja na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Do serniczków użyłam serka, który jest totalnie moim ulubionym serkiem do smarowania a także właśnie do serników, czyli Mój Ulubiony. Ma świetną konsystencję do serników, ciasta wychodzą gładkie, bez grudek. Tak więc koniecznie spróbujcie! Mini serniczki z borówkami polecają się!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia mini serniczki z borówkami:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g borówek
- 250 g sera białego do smarowania (u mnie Mój Ulubiony)
Sposób przyrządzenia mini serniczki z borówkami:
- Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek. Całość miksujemy.
- Do masy dodajemy mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami.
- Przygotowujemy formy muffinkowe. Moje były dość duże jak na muffinkowe formy (foliowe, jednokrotnego użytku), ale możecie korzystać z silikonowych.
- Na dno foremek wrzucamy 2-4 borówki i nakładamy ciasta tak do 3/4 poziomu. Następnie znów wrzucamy po kilka borówek.
- Pieczemy w 185 stopniach przez 45 minut.
Mini serniczki po upieczeniu i wystygnięciu można ozdobić świeżymi borówkami.