Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne drożdżowe kulki serowe

Drożdżowe kulki serowe

Drożdżowe kulki serowe to pomysł, który zjawił się w mojej głowie przez brak pieczywa w domu i małą chęć wychodzenia z domu. Czyli przez przypadek. Resztka sera, drożdże, mąka, odrobina mleka, masła i gotowe. Przysmak, który nie jest chyba w stanie przetrzymać wystygnięcia i na nic zdają się też babcine przestrogi o nie jedzeniu gorącego ciasta drożdżowego celem uniknięcia bólu brzucha. Całość posmarowałam jajkiem zmąconym i posypałam czarnym sezamem. Możecie użyć też czarnuszki.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia drożdżowych kulek serowych:

  • 1 szklanka mąki
  • 90 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła miękkiego
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
  • ser pleśniowy (u mnie brie)

Sposób przyrządzenia drożdżowych kulek serowych:

  1. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki oprócz jajka i sezamu wsypujemy do miski i zarabiamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli tak nie jest regulujcie to dodaniem wody lub mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Ponownie wyrabiamy.
  2. Ser brie kroimy w kostkę o boku około 1-1,5 cm.  Formę do pieczenia (u mnie 15x24cm) smarujemy masłem. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy rączką płaski placek, kładziemy na jego środek ser i zalepiamy formując kuleczkę.
  3. Kładziemy do formy. Tak wypełniamy całą brytfankę. Poukładane ściśle kuleczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
  4. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.

Smacznego!


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz