23 stycznia 2017
Drożdżowe kulki serowe
Drożdżowe kulki serowe to pomysł, który zjawił się w mojej głowie przez brak pieczywa w domu i małą chęć wychodzenia z domu. Czyli przez przypadek. Resztka sera, drożdże, mąka, odrobina mleka, masła i gotowe. Przysmak, który nie jest chyba w stanie przetrzymać wystygnięcia i na nic zdają się też babcine przestrogi o nie jedzeniu gorącego ciasta drożdżowego celem uniknięcia bólu brzucha. Całość posmarowałam jajkiem zmąconym i posypałam czarnym sezamem. Możecie użyć też czarnuszki.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia drożdżowych kulek serowych:
- 1 szklanka mąki
- 90 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła miękkiego
- 10 g drożdży
- szczypta soli
- 1 jajko
- sezam do posypania
- ser pleśniowy (u mnie brie)
Sposób przyrządzenia drożdżowych kulek serowych:
- Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki oprócz jajka i sezamu wsypujemy do miski i zarabiamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli tak nie jest regulujcie to dodaniem wody lub mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Ponownie wyrabiamy.
- Ser brie kroimy w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Formę do pieczenia (u mnie 15x24cm) smarujemy masłem. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy rączką płaski placek, kładziemy na jego środek ser i zalepiamy formując kuleczkę.
- Kładziemy do formy. Tak wypełniamy całą brytfankę. Poukładane ściśle kuleczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego!